Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тефлонов или алуминиев тиган да изберем?

по статията работи: | 05 септември 2017 Прочитания: 4843
Вредно ли е тефлоновото покритие на съдовете
Тефлонов или алуминиев тиган да изберем?
Източник: Photl

В какви тигани (съдове) предпочитате да готвите – тефлонови, керамични, алуминиеви? И по какъв принцип ги избирате?

 

Замисляли ли сте се кои са вредни (кои "съдържат вредни съединения в покритието си), в кои можем спокойно да си готвим. Като какво имаме предвид под "спокойно” - да не се притесняваме, че ако прегорим леко храната после 2 часа ще търкаме въпросния тиган.

 

За съдовете с тефлоново покритие знаем (или поне така рекламодателите ги представят), че можем спокойно да си ги забравим на котлона, защото остатъците от храна почти с магическа пръчка се отстраняват. Но това от друга страна води до прегаряне на храната, ако се случва често, може да доведе до повишен риск от рак на дебелото черво.

 

Първият тефлонов съд е създаден през 1946 година и е бил сензация за времето си. Тъй като за първи път на пазара е предложен уред, който да не загаря така брутално, както може да се случи с един класически тиган, най-образно казано.

 

В последното десетилетие, обаче, все по-често се говори за опасните съединения, намиращи се в покритието на тефлоновите съдове. За които, впрочем, все още няма доказателства, че са вредни за хората. Та в този ред на мисли, тези слухове могат да се отдадат и на желанието на някого да развали добрия имидж на тефлоновите съдове. 

 

 32744

wikipedia.org 

 

Срещат се обаче и становища, че дори въпросните вредни съединения да не съществуват в състава на покритието на съдовете, е добре да не се готви в тях на висока температура (над 260С), тъй като започват да се образуват вредни пари.

 

 

И тъй като въпроса с тефлоновите съдове и вероятната вреда от употребата им все още не е установена, то съветваме ви да не спирате да ги използвате, ако ги предпочете, но да не ги загрявате на температура по-висока от 250-260С. 

Рейтинг: 4 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Хайвер от авокадо
    < 10 м.
  • Бананово-шоколадов шейк
    < 10 м.
  • Пилешки дробчета с праз лук
    40 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...