Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Топ готвачи без излишни килограми – трудно, но не и невъзможно

по статията работи: | 18 октомври 2012 Прочитания: 9341
Известните в професията споделят своите тайни
Топ готвачи без излишни килограми – трудно, но не и невъзможно
Източник: Photl

Главните готвачи в елитни световни ресторанти прекарват часове наред в приготвянето на изискани ястия. И повече от всеки друг са изложени на постоянното изкушение да опитват от кулинарните си шедьоври.

Как съумяват да запазят желаната физическа форма и да не наддадат излишни килограми? Според известни кулинари, цитирани от Ройтерс, основополагащи са малките порции, здравословните междинни закуски и всекидневното приемане на големи количества вода.

Марк Мърфи, главен готвач на ресторанта Landmarc в Ню Йорк, признава, че по време на напрегнат ден в заведението му като нищо може да похапне повечко пържени картофки. И за да балансира уравнението с излишните калории през работната седмица, избягва да пие алкохол. 

Изказването му е от панел на проведения в Ню Йорк Фестивал на храната, по време на който е била представена книгата на журналистката Алисън Адато „Умните готвачи остават слаби. Уроци по хранене и начин на живот от най-добрите главни готвачи на Америка“ (в оригинал заглавието е „Smart Chefs Stay Slim: Lessons in Eating and Living from America's Best Chefs“).

Адато явно е вдъхновила гилдията с творбата си, тъй като представителите на професията са станали доста откровени по въпроса и споделят детайли от своята собствена стратегия за удържане на теглото в норма.

От думите на 43-годишния Мърфи става ясно, че е станал пословичен с настояването си да не му се сервира нищо извън поръчаното, когато се храни в ресторант на приятел. В опита си да впечатлят опитните си колеги, много готвачи им сервират какво ли не допълнително, когато ги посрещат в своето заведение, но Марк Мърфи винаги е непреклонен.

„Просто искам да ям само това, което съм поръчал“, подчертава той.

За други прочути кулинари се оказва, че основният мотив за загриженост относно теглото е... страхът. Когато е диагностициран с диабет от втори тип, собственикът на чикагския ресторант Table 52 Арт Смит решава да промени хранителните си навици.

За две години Смит, който понякога готви лично за Барак Обама и Опра Уинфри, сваля 54 килограма. Успехът му се дължи на по-малки порции, започнати спортни занимания (тичане и бокс) и здравословни междинни хранения.

„Когато съм в движение, гледам да имам под ръка бадеми и ябълки“, обяснява готвачът.

Известната с мексиканската си кухня Сю Торес (ресторант Suenos в Ню Йорк) пък подчертава значението на обилната сутрешна закуска. Сю препоръчва денят ни да започва с овесени ядки с добавка от различни плодове.

Тя освен това казва, че използва чили и други силни подправки, за да намали количеството използвана мазнина в приготвяните от нея ястия.



39-годишната специалистка е на мнение, че няма нищо лошо в това да се консумира сметана или масло. „Въпросът е в порциите.“

Друга известна кулинарка – 31-годишната Кейти Лий – също внимава как се храни. „От понеделник до петък съм много дисциплинирана. Опитвам се от 70 до 75% от чинията ми да бъде запълнена от зеленчуци. В събота и неделя се забавлявам повече.“ Паралелно с тези предпазни мерки Лий спортува усилено.

Общо взето, ако имате амбиции да сте строен майстор-кулинар, добре е да сте подготвени за редовна физическа активност и силна воля. Всъщност – нищо по-различно от нужните качества, за да сте стройни в която и да е професия. Е, може би наистина все пак волята трябва да е с една идея още по-силна...

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...