Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Торта с глазура от дюли

12
Торта с глазура от дюли
Източник: Илияна Николова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    В намазнена форма за торта се слага хартия за печене. Изсипва се кексовото тесто, което е: брашното, олиото, 2 ч.ч. захар, 2 яйца, бакпулвер, содата и киселото мляко.

  • 2

    Пече се на 180 С до готовност. Готовото тесто се охлажда напълно, след което се разрязва на 2 или 3 блата с много остър нож или конец (за да не се надроби).

  • 3

    Отново в тортената форма се подреждат последователно блатовете и между тях - баварският крем, смесен с парченца дюли, стафиди и смлени орехи.

  • 4

    За крема: 1 пак. желатин, 100мл. вода, 4 жълтъка, 8 с.л. захар, 300мл. прясно мляко, 1 пак. ванилия, 300 мл. студена сладкарска сметана.

  • 5

    Приготвяне на крема:
    Жълтъците се разбиват със захарта, докато станат пухкави. Налива се млякото. Сместа се изсипва в купа на водна баня на умерен котлон.

  • 6

    Разбива се с телена бъркалка и се вари до получаване на лек крем. Желатинът се накисва в малко вода и след това се прибавя към горещия крем. Разбърква се, докато се разтвори. Прибавя се ванилията.

  • 7

    Кремът се оставя да се охлади. Сметаната се разбива на сняг и се смесва с крема.

  • 8

    Отделят се 100-150гр. от сладкото от дюли. Прибавят се към крема, заедно със смлените орехи и няколко лъжици от стафидите.

  • 9

    Оставя се в хладилник за 1 час, докато се стегне малко кремът, след което тортата се намазва отгоре с получената глазура от дюли. Декорира се по желание със стафиди. Връща се отново за няколко часа в хладилника преди да се сервира.

  • 10

    За глазурата:
    Останалото сладко от дюли се пасира с малко гореща вода и няколко лъжици захар до получаване на гладка, средно гъста смес, подходяща за намазване на тортата.

  • 11

    Сладостта на кексовия блат и крема се съчетават много игриво с леко киселия и тръпчив вкус на дюлите. Уверявам ви, че тази закачка със сетивата ще ви донесе наслада!:)

Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
gabriela gabrielova
16.05.2013 | 10:13
Хареса ми и на мен и ще я направя.
11
тихомира илиева
15.05.2013 | 13:17
Страхотно предложение.
10
kalinka kalinkova
15.05.2013 | 09:22
Допадна ми тази торта.
9
pepi damjnova
14.05.2013 | 14:59
Много добра идея за торта.
8
elena atanasova
14.05.2013 | 09:42
Тази торта е ароматна и страхотна на вкус!
7
zvetanka ivanova
13.05.2013 | 22:49
Не се приготвя много лесно, но пък ще си заслужава да се направи.
6
poli asenova
13.05.2013 | 10:02
Ще е приготвя, изкуши ме тортата.
5
stefaniika koleva
10.05.2013 | 17:08
Много красиво изглежда.
4
Анелия Петрова
10.05.2013 | 16:24
Страхотно изглежда .
3
Илияна
10.05.2013 | 15:25
Благодаря! Гордея се с тази рецепта! Измислих я съвсем спонтанно...Поводът беше, че имах останала вече разбита сметана в хладилника от предния ден и трябваше да я изразходвам! Идеята дойде, когато отворих шкафа и се сетих, че имам превъзходното сладко на мама от дюли:))))
2
Надя
10.05.2013 | 15:16
Страхотна рецепта.
1
Петя Иванова
10.05.2013 | 15:00
Много добре изглежда
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Трицветен крем с кисело мляко
    30 мин.
  • Маникоти палачинки
    15 мин.
  • Коктейл от херинга
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!