180 гр. от шоколада се разтопява, на водна баня и се оставя настрана.
150 гр. от маслото се затопля леко и се разбива с пудрата захар и ванилията, до лека пяна.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци, след това, един по един, се прибавят първо жълтъците с разтопения шоколад, разбъркват се ( с миксер или тел за яйца).
Брашното, заедно с бакпулвера, се пресява над сместа и се разбърква добре.
Отделно се разбиват на сняг белтъците, добавя се 130 гр. от захарта и се разбива до втвърдяване.
Сместа се изсипва в подготвената форма (най-добре с диаметър 24см).
Пече се в предварително загрята фурна на 170 С, за 45 минути.
Готовият блат се разрязва на две равни части, след като изстине.
Слага се единият в чиния и се намазва обилно с лекичко затопленото сладко (кайсии или смокини). Може да поръсите с орехчета.
Поставя се другият блат.
Добре е повърхността и стените на тортата, също да се намажат със сладко.
Захарта и водата се варят, на умерен огън, добавят се около 10 гр. масло, сметаната и омекналият шоколад. Сместа трябва да стане хомогенна. С нея заливаме тортата.
Готовата торта може да се украси с орехи, розички от сметана и/или с предварително приготвени буквички S или надпис Sacher (от разтопен шоколад (около 100гр. ) с 1 с.л. олио, с шприц изписваме буквите върху домакинска хартия за печене и ги слагаме в хладилника, да стегнат добре).