Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Традиционен японски пандишпанен кекс Кастела

по статията работи: | 19 август 2014 Прочитания: 7793
Дал началото на пандишпана въобще
Традиционен японски пандишпанен кекс Кастела
Източник: Wikimedia Commons

Казват, че пандишпаненото тесто е едно от най-лесните за приготвяне, и може би е така.

 

А като прибавим и факта, че е много вкусно, това го прави сред любимите ни. Само с помощта на малко течен шоколад и плодове можем да си спретнем много вкусен десерт.

 

Не сме сигурни точно къде и кога се появява пандишпанът, но по всяка вероятност той води началото си от един традиционен японски кекс, любим на мнозина. 

 

Кекс Кастела – прави се от яйца, брашно, захар и сироп от нишесте. Този сироп е класически течен подсладител, използван в Япония. Получава се като се преработват захарите в скорбялата и се получава нещо като подслаждаща "вода", но течността е лепкава и гъста и затова е по-близо до текстурата на сироп.

 

Днес тази рецепта е специалитет на Нагазаки (Нагасаки).

 

Всъщност има данни, че някъде през 16 век рецептата за кекс Кастела и донесена на територията на Япония от португалски търговец. Това доказва и самото име на десерта – от португалски Pão de Castela (хляб от Кастилия).

 

Кексът обикновено се продава в магазините в характерната продълговата форма. Кастела е около 27 см дълъг десерт.

 

 26929

Снимка:Wikipadia

 

Смята се, че след това пандишпанът става модерен и на много места по света се създават подобни рецепти (откъдето се смята, че и у нас се е появил мекичкият пандишпан).

 

Ако се чудите защо точно в Нагазаки е разпространен най-вече кексът, причината е в това, че по онова време само там е било отворено за външна търговия. По този начин португалците са достигнали до японска земя, носейки със себе си пандишпана. Кой да предполага, че ще стане такъв хит :)

 

Ползваме го за основа на толкова десерти, сладкарството нямаше да е същото без него. Тортата може да се съхранява доста време, което я прави подходяща за онези, които са плавали по вода месеци наред. Направена от семпли продукти (изцяло натурални), Кастела е любим десерт на японското население.

 

Сега не сме сигурни на кого да благодарим за пандишпана - на японските или португалските кулинари, но това пък не е и толкова важно.

 

Предлагаме ви още днес да си направите някоя от нашите вкусни рецепти с пандишпанено тесто:

 

пандишпан с мляко

 

сочна пандишпанена торта

 

бели и какаови пандишпанови блатове

 

пандишпаново руло с ябълки

 

Рейтинг: 4 / 5 , 266 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...