Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Трапезата на Бъдни вечер и нейната цена

по статията работи: | 23 декември 2012 Прочитания: 2382
Не се притеснявайте, може да минете с доста скромна сума
Трапезата на Бъдни вечер и нейната цена
Източник: Photl

Вече няма нужда да ви питаме дали настроението ви е предколедно... Просто защото сме на прага на празника. Дано не сте оставили всичко в ръцете на Дядо Коледа, особено по отношение на трапезата. Белобрадият старец най-вероятно ще ви отрупа само с коледни сладки и захарни пръчици. Не ще има нещо лошо в сладкото настроение.

 

И така, ако все още не сте закупили всичко необходимо от кулинарния си списък за Бъдни вечер и се чудите с каква сума ще се разделите тази година в името на традициите, колегите от Econ.bg направиха подробна справка из големите търговски вериги, която е крайно необходима при предварителното финансово планиране.

 

Какво трябва да има на трапезата на Бъдни вечер?

 

Всеки може да поставя различен брой ястия на празничната софра, но има такива, които задължително трябва да присъстват на нея, както отлично знаете – например постната питка с парá. И други, които с времето също са станали традиционни – като ядки и плодове. След бързо съгласуване, определихме кои блюда най-често слагаме на бъднивечерската си трапеза:

 

 

Какво ни предлагат големите вериги?

 

Ако приемем, че имате в наличност необходимите ви подправки, в дните преди празника търговските вериги са се погрижили да ви осигурят всички основни съставки. При това, въпреки ограничените си доставки поради лошите метеорологични условия.

 

Най-хубавото при празничната постна питка е... че е постна. Като изключим подправките, в които понякога нейният „творец“ влага толкова въображение, колкото и за традиционната декорация, най-важният и основен необходим продукт е брашното. Килограм от него (тип 500) по веригите струва около 1,30 лева.

 

Цената на пакет боб от половин килограм, необходим за едно от основните ястия, варира в зависимост от различните видове и марки. Средно продуктът върви за около 2 лева. Необходимите зеленчуци (чушка, морков, глава лук и домат) също е малко вероятно да ви излязат повече от 2-3 лева.

 

Лозовите листа са малко по-евтини от зелевите. Те започват от около 1,50 лева и достигат до 2-2,50 лв. за буркан от около 700 мл. Средно буркан зелеви листа се търгува по веригите за 2,50 лева, а килограм кисело зеле струва до 1,50 лв. Колкото до плънката, традиционно тя се прави с ориз и стафиди. Не се е променила особено средната цена на ориза в големите хранителни вериги, като пакет от половин килограм е 1,50-1,60 лева. 100 грама стафиди можете да намерите за около 1 лв.

 

За последното солено ястие, пълнени чушки с боб, е необходимо да си набавите сушени чушки. Те са леки като грамаж, а за 2 лв. Се предлагат пакетирани 6-7 чушки. За боба вече си знаете.

 

Колкото до тиквеника и баклавата – там най-скъпата съставка са орехите. 500 г орехи с черупки се продават по веригите за около 3,80 лева. Много по-висока е цената на белените орехи, като килограмът им достига до 16 лв. Те се предлагат на пазара и пакетирани – 100 грама например са 1,80-2 лв. Самата тиква, цигулка или бяла, върви сравнително евтино. За 3-4 лева бихте могли да си закупите необходимото количество за тиквеник и печена тиква. Корите за баница варират от около 1,50 до около 2,50 в зависимост от начина на производство и съответната фирма-производител. А килограм захар (от която за баклавата ще ви трябват големи количества) струва по веригите около 2 лв.

 

Традиционният ошаф се продава както под формата на комбинирани миксове, така и като пакети от по един вид плод – най-често сливи или фурми. 300-400 грама бихте могли да си закупите за около 2,50-4 лв. Цената на ядките зависи от различните предпочитания на всеки, като обикновено на трапезата се слагат не повече от 200-300 г. За 3-4 лв. Можете да си набавите такова количество. Най-големите вариации са при меда, тъй като, освен пчелен, по магазините вече се среща всякакъв вид. За нуждите на анализа ще сложим средна цена от 3 лв.

 

Най-изгодно е празничното жито. Основната съставка в него, а именно пшеницата, се продава в пакети от по 1 лев.

 

И накрая, останаха плодовете. Най-често по това време на годината ядем тропически плодове, макар визията им да не се връзва съвсем с християнските обичаи. Така или иначе, дни преди Бъдни вечер веригите предлагат мандарини и портокали на промоционални цени. Килограм портокали можете да откриете за от 70 ст. до 1,50 лева, а килограм мандарини – за от 1,10 до 1,70 лв.

 

Колко ще ни струва цялата трапеза?

 

 

Най-общо казано, за около 40 лева едно семейство спокойно би могло да посрещне празника, както си му е редът. Една от особеностите на бъднивечерската трапеза е, че заради по-големия брой ястия те се готвят в по-малки количества (както се казва, от всичко по малко). Още повече, че християнската религия повелява и в последния ден от четиридесетдневния пост (а именно - 24 декември) вечерята да е преди всичко скромна.

 

Още статии с полезна информация ще откриете в Econ.bg

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D