Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Три тип стек със запечени зеленчуци на шеф Методи Иванов

по статията работи: | 25 юли 2014 Прочитания: 3231
Най-вкусното телешко
Три тип стек със запечени зеленчуци на шеф Методи Иванов
Източник: Мартина Николова/ Kulinar.bg

Винаги сме искали да ви държим в течение с новите тенденции в кулинарията. Именно това наше желание ни отведе до ресторант "Табиет".


Намира се в столичния квартал "Лозенец" и предлага едно от най-разнообразните менюта, а смея да твърдя и най-вкусните. Само след малко ще ви убедя в това.


Срещата ми с главния готвач на ресторанта шеф Методи Иванов беше едно вълнуващо преживяване. Да се докоснеш пряко до атмосферата в една професионална кухня е интересно приключение, което ми помага да оценявам процеса на приготвянето на храната още повече.


Шеф Иванов представи един от своите специалитети специално за вас, читателите на Kulinar.bg. Три тип стек със запечени зеленчуци е ястие, което, повярвайте ми, трябва да опитате.


Методът на приготвяне не е това, което прави рецептата уникална. Можете да си го приготвите у дома много лесно. Видът на месото, който се използва, е магията на ястието.


Преди да минем към конкретиката, ще ви разкажа малко повече именно за месото. Тъй като съм наясно, че българинът е почитател на месните ястия, няма две мнения по въпроса.


Три тип стек се приготвя с телешко месо от породата Блек Ангъс. Специално предназначено за целта. По думите на шеф Иванов, това месо не отстъпва по вкусови качества на добре познатото бон филе. И нещо много важно – струва значително по-малко, а в замяна получаваме качествено "вкусово преживяване".


На въпроса "Традиционалисти ли сме, ние българите, или с интерес опитваме и нови неща?", получих отговор, който ме зарадва – българският клиент все повече е готов да опитва и нови неща, а рецептата "три тип стек със запечени зеленчуци" заслужава вашето внимание.


Стига съм ви убеждавала с думи, време е да ви покажа какво видях и научих в кухнята на шеф Иванов.


Снимки: Мартина Николова



Телешкото месо, което се съхранява във вакуумирана опаковка в собствена кръв, не се обработва по никакъв допълнителен начин, не се маринова, а се слага директно в нагорещен грил-тиган, след като сте го измили, разбира се. Оставя се в тигана по няколко минути от всички страни. Не се добавя допълнително мазнина, тъй като месото има достатъчно.


26147


26149


26150


Като споменах мазнината, тук е мястото да кажа, че телето се храни със специална царевична диета, за да получи тази мраморна сланина, характерна за него. Повярвайте ми, крайният резултат е наистина много вкусен.


Докато обработвате месото на котлона, можете да сложите зеленчуците да се запекат. Нарежете ги на жулиени. Предлагаме ви това да са моркови, червена и зелена чушка, тиквички и гъбки. Разбира се, можете да проявите въображение и да ги съобразите с предпочитанията на семейството или гостите си. Можете да използвате и всеки тефлонов тиган, за да приготвите зеленчуците.


26146


След като сте готови с месото, го оставете "да си почине". Това е важно, за да си поеме от соковете.


През това време овкусете зеленчуците. Напръскайте ги със зехтин и соев сос, в който се крие и тайната им.


26144


Нарежете месото, което сте оставили леко алангле отвътре, ако предпочитате.


Презентирайте ястието на дървена дъска. Сложете зеленчуците от едната страна и месото до тях. Поръсете го с едра сол и меланж от пипери (черен, розов, бял).


26148


А ако сте традиционалисти и не обичате да рискувате – запечете месото докрай и сервирайте в красива бяла чиния, в която цветовете на зеленчуците ще контрастират прекрасно.


26143


Надявам се, че съм успяла да ви заинтригувам и ви предлагам следващият празничен повод, който имате, да прекарате ТУК.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 312 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!