Свикнали сме да мием всеки зеленчук, който слагаме на масата, сготвен или не.
Но има и някои неща, които не е добра идея да мием под течаща вода или да накисваме. Като гъбите например.
Те растат в близост до земята, по тях попада прах и пръст, как да го сготвим, без да сме ги изчистили. Ако този въпрос изниква в съзнанието ви, то ще е съвем резоннно.
Има определен начин за почистване на гъби и той не е като ги мием.
Ядивните гъби абсорбират водата по същия начин като тези за миене на съдове.
Буквално изпиват водата. А ако допуснем това, то след като ги задушим, гъбките няма да получат онзи апетитен кафеникав цвят.
Знаете ли как се чистят гъби? С четка, направена за тази цел, или с домакинска хартия. Ако използвате хартия, навлажнете я и изтъркайте с нея целите гъби, една по една.
Можете леко да ги напръскате в вода, но след това трябва да ги оставите на хартия, за да се изсушат, преди да преминете към готвенето им.
*Изключение прави гъба смръчкула. Тях можете да разрежете на две или да отрежете едно парче от долната им страна. След това ги изплакнете с вода, за да отстраните мръсотията или насекомите, които може да се крият вътре.
Ако изглеждат чисти, това е достатъчно. Ако имате съмнения, то тогава ги накиснете за кратко във вода с малко сол. Извадете на хартия и оставете да се изсушат.