Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Турско кафе - фино, плътно, с каймак

по статията работи: | Прочитания: 12446 1
Е, добре де, и италианското еспресо не го изхвърляме...
Турско кафе - фино, плътно, с каймак
Източник: Thinkstock / Guliver

Една от причините светът да е влюбен в турското кафе е неговия безупречен каймак, придружен от кафеената, почти кадифена, плътност. Именно тези 2 характеристики го отличават от всички останали кафета, които традиционно се приготвят в джезве. Самото кафе е толкова фино, че напомня на най-ситния морски пясък, само че оцветен в топъл кафяв цвят.

 

В Турция никога не биха поднесли на гостите си кафе, което няма дебел слой каймак отгоре. Счита се направо за обида и неуважение както към човека, така и към традицията.

 

За да си го приготвите по този подобаващ начин, ще ви е необходим малък инвентар – малка чашка, предназначена точно за турско кафе, и хубаво джезве (cezve).

 

Сега сигурно се питате какво ще рече "хубаво джезве". В Турция последните се произвеждат от кована мед, месинг, сребро или дори злато. Едно от първите две ще бъде чудесен избор. (Ако пътувате скоро до Турция и сте любители на тази блажена напитка, не пропускайте възможността да си самоподарите такова!)

 

Според някои исторически източници, най-ранните доказателства за пиенето на кафе се откриват в Йемен през 15 век. От края на 15 до началото на 16 век, кафето вече е достигнало Кайро и Мека. През 40-те години на 17 век, османският летописец Ибрахим Печеви пише за първото кафене, отворило врати в Истанбул:

 

"До годината 962 (т.е. 1554-55), във Високия, Божи град Константинопол, както и във всички османски земи, кафето и кафенетата не съществуваха. Някъде през тази година, другарят на име Хакем от Халеб и веселякът Шамс от Дамаск дойдоха в града: всеки от тях отвори голям квартален магазин, наречен Тахтакале, и започна да разпространява кафе."

 

Няма ни най-малка нужда да се "сверяваме" с историята – ясно е, че от този момент нататък светът полудява по кафето!

 

Облизвате ли вече устни в очакване за рецептата?

 

За да приготвите турско кафе за 1 човек, ще са ви необходими

 

1 с.л. турско кафе (кафе, смляно за джезве)

 

½ с.л. захар

 

1 турска чашка за кафе, пълна с вода

 

1 хубаво джезве

 

Сложете първо захарта в джезвето, а след това - кафето. (Ако захарта се добави към приготвеното кафе, буквално ще унищожи каймака му). Добавете чашката с вода (със стайна температура).

 

Включете котлона на ниска степен. Поставете джезвето и внимателно разбъркайте, докато кафето и захарта се разтворят. Спрете да разбърквате и изчакайте да забълбукат мехурчета. Когато кафето се надигне, свалете от котлона и сервирайте в същата чашка.

 

Можете да го поднесете с парче локум, баклава или друг любим сиропиран сладкиш, и задължително с чаша вода.

 

Защо не и с наргиле?

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Milena Gogeva
17.10.2013 | 12:20
а ако се добави мъъъничко мастика/ мед. дъвка, трохичка-две/ става уникално!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Зелена салата с пилешко бон филе
    15 мин.
  • Бърз крем с рикота
    15 мин.
  • Ориз с домати
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...