Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тънкости за приготвяне на перфектния Крем Карамел

по статията работи: | 08 декември 2016 Прочитания: 14520
Няколко важни съвета
Тънкости за приготвяне на перфектния Крем Карамел
Източник: sxc.hu

Каквото и да си говорим, крем карамелът си е най-голямата класика в десертите!

 

Почти няма човек, който да не го обича. 

 

Нежна, млечна текстура, вкусна коричка отгоре, а отдолу - невероятен карамелен сос. 

 

Сервиран с топка сладолед, може да спечели и най-заклетите врагове на сладкишите. 

 

За каквито и сложни десерти да си говорим, крем карамелът си остава най-любимата ни класика!

 

Какво отличава перфектния крем карамел от посредствения? Шуплите, разбира се. На въпроса ни "кое ястие никога не ви се получва" 15% от вас бяха отговорили крем карамел. 

 

Това ни провокира да задълбаем в темата, описвайки всички подробности около правенето на крем карамел. 

 

Перфектният крем карамел има изцяло хомогенна и кремообразна текстура, без никакви шупли, балончета или нещо, различаващо се по консистенция.

 

Признаваме, че самите ние сме срещали хора, които обичат крем карамел с шупли - просто така им е по-вкусно. Но истината е, че съвършеният крем карамел няма шупли.

 

Така че, да си поговорим, кои са най-важните стъпки, за да стане крем карамелът наистина перфектен. 

 

Започваме със съставките - има 4 основни съставки, които са традиционни и задължителни за крем карамел. Яйца, прясно мляко, захар и ванилия!

 

Яйцата и прясното мляко:

 

Ако искате наистина перфектен крем карамел, яйцата и млякото трябва да са домашни (особено яйцата). Жълтъците на домашните яйца са по-наситени и придават онзи неустоим жълт цвят на крем карамела, който трудно може да се постигне с купени яйца.

 

Домашното прясно мляко винаги има по-различен вкус и придава по-плътна текстура.

 

Точно съотношение между мляко и яйца - няма. Всеки го приготвя, както му харесва. Предлагаме ви на 1 литър мляко да използвате 6-8 яйца в зависимост от големината им и това, дали са домашни.

 

На това количество са подходящи 200 г захар в сместа и още 200, превърнати в карамел.

 

Ванилията също е много важна съставка, макар че в краен случай може и да се пропусне - тя придава една нежна нотка на готовия продукт. Ако използвате ванилова шушулка, вкусът ще бъде по-силен, но пък в крема ще останат частици от нея. Затова ви предлагаме да сварите млякото заедно с шушулката (ако сте си купили домашно мляко, то трябва предварително да се свари), а после да я отстраните. В самата смес за крем карамела може да добавите ванилия на прах или есенция. 

 

Някои домакини добавят и сметана към сместа, за да добие кремът по-плътна и нежна текстура. Ние смятаме, че и без сметана може да се постигне перфектна консистенция, а добавянето й ще превърне крем карамела по-скоро в крем брюле. Ако не ви притесняват допълнителните калории, които носи сметаната, заменете част от млякото с нея.

 

36149

Марианна Калинкова

 

Важни съвети за приготвянето:

 

Най-важният според нас е продуктите да са на стайна температура. Някои казват, че може да се получи и крем без шупли със студени продукти, но защо да рискуваме.

 

Можете дори да затоплите предварително млякото и така да го добавите към яйцата (които задължително трябва да са на стайна температура, за да не се пресекат). Топлото мляко е като гаранция, че карамелът ще е без шупли. 

 

За наистина перфектна текстура някои препоръчват, след като е разбита сместа за крема, да бъде прецедена. Вие решете, дали да спазвате тази стъпка, или не.

 

За разбиването на сместа отново има голям спор - трябва или не трябва да се ползва миксер. Някои казват, че не е нужно да разбиваме с миксер. Ние ви съветваме да си позлвате миксер - така хем е по-лесно, хем е сигурно, че ще се получи. 

 

А знаете ли, че крем карамелът е най-любимият десерт на българите?

 

36150

Крем карамел - Марианна Калинкова 

 

Съдовете - има голям спор за това, дали традиционно крем карамелът се приготвя в тава или в отделни метални купички. Ще ви издадем една тайна - вкусът изобщо не зависи от това, така че го пригответе в каквото имате подръка. И голямата тава ще свърши работа, и малките купички, дори и тавичката за мъфини. 

 

За приготвянето на карамела - карамелът на дъното е може би това, което го прави толкова вкусен. Карамелът се приготвя на дъното на съда, а после при обръщане остава най-отгоре и се разтича по целия крем - истинска фантазия! 

 

Има два начина за приготвянето му - може да се приготви директно в купичките (тавата) или да се приготви в отделен съд и да се налее в съда, приготвен за крем карамел. 

 

Ако решите да приготвяте карамела директно в купичките, то трябва да поставите във всяка по 1 с.л. захар и да разтопите във фурната (за 3-4 минути най-много). Или пък разпределете 200 г захар в тавата и сложете във фурната или на котлона - става и по двата начина. 

 

 Крем карамел в тава - youtube.com

 

Ако сте решили, че ще го приготвяте отделно - сложете в малка тенджерка захарта заедно с малко вода (2-3 с.л.). Не разбърквайте! Оставете захарта да започне да се разтапя, като можете да разклащате тенджерката от време на време, но не и да бъркате вътре. Когато цветът стане светло кафяв, свалете от котлона и разпределете в купичките (или изсипете в тавата).

 

За да сте сигурни, че няма да загори, може да сложите първо половината количество захар и когато започне да се топи, да добавите останалата. 

 

Печенето: 

 

Ето я и най-важната стъпка. Дори да сте се справили идеално дотук, ако объркате печенето, крем карамелът ще се провали. Шуплите се появяват, ако кремът се пече на висока температура. Затова градусите на фурната не трябва да надвишават 150-160. И в никакъв случай не пускайте вентилатор. 

 

Всички знаем, че крем карамелът се приготвя на водна баня. Ако приготвяте карамел в отделни купички, трябва да ги подредите в дълбока така и в нея да налеете вода. Ако го приготвяте в тава, трябва да сложите тавата с карамела в друга по-голяма тава, в която да налеете вода.

 

Водата, която е в тавата, не бива да завира. Това ще доведе до шупли в готовия крем. 

 

В тавата трябва да налеете студена вода до 3/4 от съда. Има един малък трик, с който тя никога няма да заври - през 20-30 минути добавяйте по няколко кубчета лед. Те ще я охлаждат равномерно и няма да позволят на водата да завира.

 

wikipedia.org

 

Още нещо - не бързайте да наливате водата в тавата. 

 

Ако ще правите карамел в отделни купички, първо налейте сместа в купичките, в които вече сте сипали карамел. Подредете ги в тава и сложете във фурната. Чак тогава с помощта на шише напълнете тавата с вода. 

 

Ако го правите в тава - сложете малката тава в голяма, сипете сместа за карамела в малката тава, сложете във фурната и чак тогава долейте вода. 

 

Така няма да се налага да пренасяте тавата, пълна с вода (което, знаем, че може да завърши злополучно).

 

Печете карамела на ниска температува около 70-80 минути. После извадете от фурната и оставете във водната баня поне 2-3 часа. Чак след това можете да приберете в хладилник. Или пък да грабнете по една лъжица и...

 

А сега ви предлагаме да си изберете някоя от най-любимите ни рецепти за крем карамел и да се захващате за работа.

 

След като сте усвоили приготвянето на перфектния крем карамел, насочете се към неговите вариации. Най-любимата ни Кодрит Кадир

 

Лиляна Воденичарова

Рейтинг: 4 / 5 , 207 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Напитка с ягоди
    15 мин.
  • Макарони с шунка и сметана
    20 мин.
  • Салата от леща
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Коя е най-добрата компания за вечеря?
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Две разкошни кексчета в чашки
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...