Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Уганда - събирател на различни кулинарни влияния

по статията работи: | 20 юни 2013 Прочитания: 1152 1
Основните ястия обикновено са различни видове яхнии от фъстъци, боб или месо
Уганда - събирател на различни кулинарни влияния
Източник: Thinkstock/ Guliver

Угандийската кухня представлява смесица от традиционни начини за готвене с английски, арабски и азиатски (основно индийски) влияния.

 

Както кухните на повечето страни, и тук тя варира от най-прости ястия до няколко-степенни менюта, сервирани в домовете на заможните и в скъпите ресторанти.

 

Основните ястия обикновено са различни видове яхнии от фъстъци, боб или месо. Към тях обикновено се сервира ugali (царевична каша) или matoke (сварени и намачкани зелени банани), ако сте в южната част на страната.


Ugali, направено от просо, ще хапнете ако сте на север. Маниоката и сладките картофи също са често срещани на трапезата.


В менюто на по-богатите присъстват също ориз и бели (често наричани Ирландски) картофи. През 70-те години на 20-ти век в страната се появява соята, която е използвана и днес (основно за закуска), като много здравословен продукт.


От месата най-често употребявани са пилешко, телешко, козе, овче и риба, но особено в по-бедната провинциална част на страната, трябва да има добра причина, за да бъде заклано и сложено на трапезата голямо животно, като коза или крава.


12823"Угали", сервирано с телешко и два вида сос


В Уганда се отглеждат множество листни зеленчуци. Те биват варени на каша или сервирани като гарнитура в по-изисканите места. Сред най-разпространените са амарант и етиопски патладжан.


Когато се прави ugali за закуска, то се вари до състояние на гъста каша. Когато обаче ще се сервира към основно ястие, към него се добавя бяло брашно и се бърка, докато се втвърди.



Тогава се поставя в чиния и се нарязва на отделни парчета (или се сервира в индивидуални чинии).


Бирата е може би най-разпространеното питие в Уганда, като могат да се намерят както местни, така и вносни видове бира.


Pombe е общата дума, с която се наричат местните видове бира, обикновено приготвени от банани или просо.


Tonto е традиционно ферментирало питие от банани, а waragi е общото название на напитките получени в следствие на дестилиране на спирт.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
apetitna parjola
21.06.2013 | 14:22
интересна кухня си имат
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D