Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Уок-уроци: Тайните на добрия стър-фрай

по статията работи: | 02 април 2014 Прочитания: 6332
Не е нужно да си китайски готвач, за да ги владееш
Уок-уроци: Тайните на добрия стър-фрай
Източник: Thinkstock / Guliver

Т.нар. стър-фрай (stir-fry) – техниката за пържене в уок тиган, взаимствана от китайската кухня – става все по-разпространена.

 

Всъщност, ако си нямате уок, не се притеснявайте – един хубав 30-сантиметров тиган (какъвто подарихме по време на конкурса Българска национална кухня) също ще свърши добра работа. Може би дори по-добра?

 

Ще се намерят готвачи, които намират тези тигани за по-ефективни за западняшката кухня поради редица причини. Например поради факта, че 30-сантиметровият тиган задържа топлина за по-дълго време, тъй като има по-голяма повърхност.

 

От друга страна, ако сте готвили и в двата вида, вероятно сте забелязали, че стър-фрай храната е по-вкусна, когато е приготвена в уок. Това се дължи на характерната опушеност, която се нарича wok-hai (не Урук хай!). Ще оставим обаче тази тема настрана и ще си говорим за правилата на този кулинарен метод.

 

Той се оказва идеален за приготвяне на бърза и вкусна вечеря през работната седмица. Тъй като самата термична обработка е съкратена до минимум, стър-фрай е чуден вариант през пролетта и лятото. Зеленчуците запазват ярките си цветове, заедно с хрупкавостта си. А и не е необходимо да се придържате към китайските традиции – експериментирайте както и с каквото пожелаете.

 

Все пак, добре е да спазите някои общи условия.

 

Ароматните съставки

 

При стър-фрай е много важно да има някаква силно ароматна/пикантна съставка или подправка – например люти чушлета или хубав пикантен червен пипер.

 

Протеини или витамини?

 

В повечето китайски рецепти, акцентът на стър ястието е или върху месото, или върху зеленчуците, като по-слабият компонент служи за овкусяване. Когато месото е в основата на рецептата, то е добре да бъде мариновано предварително. Когато е просто за вкус, можете да бъде смляно или равномерно накълцано.

 

Зеленчуците

 

Те също трябва да бъдат подобаващо нарязани, за да се сготвят равномерно. Освен в случаите, когато самата рецепта повелява използването на повече зеленчуци, най-добре се придържайте към 2 вида, съчетани по вкус и консистенция.

 

Ядките

 

Фъстъци и кашу са най-честата опция. Не е необходимо да ги готвите заедно с другите съставки, а да ги добавите към края, за да ги разбъркате с останалите. Така или иначе, те са предварително изпържени или запечени.

 

Подправките

 

Жизнено важни тук са чесън, джинджифил, лимонена трева, люти чушлета, зеленчуци от туршии.

 

Сосовете

 

Соев сос, оризов оцет, оцет, захар, сос от стриди или рибен сос, различни пасти. Често те се уплътняват с помощта на някакво нишесте, например царевично. Ключът тук е в баланса.

 

Последните щрихи

 

Пресни или смлени подправки, които се добавят към готовото ястие, преди сервиране.

Рейтинг: 1 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...