Много домакини по традиция ще си направят домашни козунаци, а младите може да пожелаят да направят първите си тестени великденски произведения.
За тези, които желаят да експериментират, ще им предам моя личен опит в направата на чудесни козунаци за цялото семейство.
Първото условие е да си набавите необходимите продукти.
Второ - всички продукти да са със стайна температура.
Трето - ако правите козунаци за първи път, направете само с килограм брашно.
Четвърто - температурата в помещението, в което ще месите, трябва да остане постоянна.
Брашното
Пресейте брашното поне веднъж, още по-добре два пъти.
Маята
Ако използвате прясна мая, разтворете с малко хладко мляко, лъжичка захар и, след като я разтворите, добавете малко брашно, да стане рядка каша.
Дръпнете настрана и оставете да втаса. Внимавайте - ако сложите топло мляко, маята няма да втаса.
Ако използвате суха мая, тя се разтваря много бързо и може да направите кладенче в брашното. Добавете маята, добавете малко хладко мляко, да се разтвори маята.
Захарта
Захарта също разтопете в млякото.
Яйцата
Разбийте ги с тел.
Мазнината
Добре е да използвате различни мазнини - масло, мас и олио, по равни части. Разтопете ги и оставете да се охладят.
Ако имате патешка мас, не се колебайте, с нея козунаците ще станат изключителни.
Замесване
В пресятото брашно направете кладенче, сипете маята, след това млякото със захарта
и постепенно добавяйте от разбитите яйца. Добавете подправките и замесете тесто.
След това започнете да добавяте по малко от мазнината. Месете, докато тестото поеме
всичката мазнина. Продължете да месите, докато се получи гладкото тесто и започнат
да се образуват мехурчета.
Втасване
Тестото поставете в дълбок съд и покрийте с прозрачно фолио. Така то няма да образува коричка и ще втаса по-добре. Може да сложите съда с тестото във фурната, така няма да се влияе от промяната на температурата в помещението.
След като тестото удвои обема си, го премесете още един път. После може да го поставите във формите за печене, добре намазани с масло и поръсени с брашно. Моят съвет е да използвате хартия за печене.
Ще извадите козунака лесно и ще си спестите търкане на тавите.
Когато поставяте тестото във формите, то трябва да заема 1/3 от тях.
Намажете с разбито яйце и оставете още веднъж да втаса.
Печене
Печете в предварително загрята фурна, без вентилатор. Печете 45 минути на 170 С и не отваряйте фурната поне първите 15 минути, за да не спрете процеса на печене и козунаците да останат недопечени отвътре. След 45 минути проверете с клечка, ако излиза чиста, значи козунакът е изпечен.
Желая успех на всички, които искат да направят домашен козунак!