Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Условията за перфектен козунак от Люба Грънчарова

по статията работи: | 06 април 2015 Прочитания: 20786 1
Не е толкова сложно, колкото ви се струва :)
Условията за перфектен козунак от Люба Грънчарова
Източник: Люба Грънчарова

Много домакини по традиция ще си направят домашни козунаци, а младите може да пожелаят  да направят първите си тестени великденски произведения.
 

За тези, които желаят да експериментират, ще им предам моя личен опит в направата на чудесни козунаци за цялото семейство.

Първото условие е да си набавите необходимите продукти.

Второ - всички продукти да са със стайна температура.

Трето - ако правите козунаци за първи път, направете само с килограм брашно.

Четвърто - температурата в помещението, в което ще месите, трябва да остане постоянна.


Брашното

 

Пресейте брашното поне веднъж, още по-добре два пъти.

 

Маята

 

Ако използвате прясна мая, разтворете с малко хладко мляко, лъжичка захар и, след като я разтворите, добавете малко брашно, да стане рядка каша.

 

Дръпнете настрана и оставете да втаса. Внимавайте - ако сложите топло мляко, маята няма да втаса.

 

Ако използвате суха мая, тя се разтваря много бързо и може да направите кладенче в брашното. Добавете маята, добавете  малко хладко мляко, да се разтвори маята.

Захарта

 

Захарта също разтопете в млякото.

 

Яйцата

 

Разбийте ги с тел.

 

Мазнината

 

Добре е да използвате различни мазнини - масло, мас и олио, по равни части. Разтопете ги и оставете да се охладят.

Ако имате патешка мас, не се колебайте, с нея козунаците ще станат изключителни.

 

Замесване

 

В пресятото брашно направете кладенче, сипете маята, след това млякото със захарта
и постепенно добавяйте от разбитите яйца. Добавете подправките и замесете тесто.

След това започнете да добавяте по малко от мазнината. Месете, докато тестото поеме
всичката мазнина. Продължете да месите, докато се получи гладкото тесто и започнат
да се образуват мехурчета.

Втасване

 

Тестото поставете в дълбок съд и покрийте с прозрачно фолио. Така то няма да образува коричка и ще втаса по-добре. Може да сложите съда с тестото във фурната, така няма да се влияе от промяната на температурата в помещението.

 

След като тестото удвои обема си, го премесете още един път. После може да го поставите във формите за печене, добре намазани с масло и поръсени с брашно. Моят съвет е да използвате хартия за печене.

 

Ще извадите козунака лесно и ще си спестите  търкане на тавите.

 

Когато поставяте тестото във формите, то трябва да заема 1/3 от тях.

 

Намажете с разбито яйце и оставете още веднъж да втаса.

 


Печене

 

Печете в предварително загрята фурна, без вентилатор. Печете 45 минути на 170 С и не отваряйте фурната поне първите 15 минути, за да не спрете процеса на печене и козунаците да останат недопечени отвътре. След 45 минути проверете с клечка, ако излиза чиста, значи козунакът е изпечен.

 Желая успех на всички, които искат да направят домашен козунак!

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
16.04.2014 | 16:48
Нямам търпение за козунаци.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D