Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Фар Бретан - десерт с финес от Франция

по статията работи: | 06 февруари 2014 Прочитания: 5309
Една прекрасна традиционна френска рецепта
Фар Бретан - десерт с финес от Франция
Източник: Thinkstock/Guliver

Френският район Бретан е известен с кулинарните си постижения.

 

Оттам води началото си и една много апетитна и вкусна рецепта, чието оригинално име е Far Breton.


Може да се категоризира като кейк, или за да сме най-коректни, нека го наричаме десерт.


Основата, на който е карамелен, яйчено-млечен крем, към който е добавено деликатно малко брашно. Сладкият вкус на основата се допълва прекрасно от черни стафиди или сини сливи, в различните рецепти.


Срещат се рецепти, които предполагат накисване на плодовете в алкохол. Така набъбват и стават още по-ароматни. Идеята никак не е лоша. Тази практика не е традиционна, но пък прави рецептата на Фар Бретан още по-любопитна.


На полуострова сервират десерта много по-обгорен, отколкото се посочва в повечето рецепти. Повърхността по-скоро бихме нарекли "почерняла", отколкото "златисто-кафява". Не всеки би одобрил десертът така поднесен, въпреки че тази характеристика е част от уникалността на десерта.


Ние, разбира се, сме подготвили една рецепта за Фар Бретан, която да опитате вкъщи. Ако не, ви пожелаваме да си направите ваканция до Бретан и да опитате оригинала.


Наобходими продукти:


270 г сушени сини сливи, разрязани на половинки


1 чаена чаша брашно


¼ чаена чаша захар


1 с.л. ванилия, екстракт


1 чаена лъжица бакпулвер


1 щипка сол


4 яйца


3 чаена чаши мляко


2 с.л. ром, тъмен


Начин на приготвяне:


Загрейте фурната на 230 С. Намажете тавата, в която ще печете. Използвайте малко по-дълбока, тъй като десертът ще се надигне.


Сложете сливите в тиган с вода, колкото да ги покрие. Оставете да заври. Гответе, докато омекнат леко. Отнема около 10 минути. Отцедете водата и ги наредете на дъното на тавата. Оставете няколко сливи.


Смесете брашното, захарта, ванилията, бакпулвера и солта в голяма купа. Сложете и яйцата, едно по едно, като разбърквате след всяко. Добавете и млякото, като бъркате с дървена лъжица. Добавете и рома и отново разбъркайте.

 

Изсипете в тавата. Върху тестото наредете останалите сливи. Печете за 10 минути. Намалете на 200 С и печете, докато се втвърди и коричката стане кафява отгоре. Отнема около 30 минути.


Сервирайте Фар Бретан истинал на стайна температура. Можете да добавите бита сметана или топка сладолед.

Рейтинг: 4 / 5 , 191 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...