Френският район Бретан е известен с кулинарните си постижения.
Оттам води началото си и една много апетитна и вкусна рецепта, чието оригинално име е Far Breton.
Може да се категоризира като кейк, или за да сме най-коректни, нека го наричаме десерт.
Основата, на който е карамелен, яйчено-млечен крем, към който е добавено деликатно малко брашно. Сладкият вкус на основата се допълва прекрасно от черни стафиди или сини сливи, в различните рецепти.
Срещат се рецепти, които предполагат накисване на плодовете в алкохол. Така набъбват и стават още по-ароматни. Идеята никак не е лоша. Тази практика не е традиционна, но пък прави рецептата на Фар Бретан още по-любопитна.
На полуострова сервират десерта много по-обгорен, отколкото се посочва в повечето рецепти. Повърхността по-скоро бихме нарекли "почерняла", отколкото "златисто-кафява". Не всеки би одобрил десертът така поднесен, въпреки че тази характеристика е част от уникалността на десерта.
Ние, разбира се, сме подготвили една рецепта за Фар Бретан, която да опитате вкъщи. Ако не, ви пожелаваме да си направите ваканция до Бретан и да опитате оригинала.
Наобходими продукти:
270 г сушени сини сливи, разрязани на половинки
1 чаена чаша брашно
¼ чаена чаша захар
1 с.л. ванилия, екстракт
1 чаена лъжица бакпулвер
1 щипка сол
4 яйца
3 чаена чаши мляко
2 с.л. ром, тъмен
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 230 С. Намажете тавата, в която ще печете. Използвайте малко по-дълбока, тъй като десертът ще се надигне.
Сложете сливите в тиган с вода, колкото да ги покрие. Оставете да заври. Гответе, докато омекнат леко. Отнема около 10 минути. Отцедете водата и ги наредете на дъното на тавата. Оставете няколко сливи.
Смесете брашното, захарта, ванилията, бакпулвера и солта в голяма купа. Сложете и яйцата, едно по едно, като разбърквате след всяко. Добавете и млякото, като бъркате с дървена лъжица. Добавете и рома и отново разбъркайте.
Изсипете в тавата. Върху тестото наредете останалите сливи. Печете за 10 минути. Намалете на 200 С и печете, докато се втвърди и коричката стане кафява отгоре. Отнема около 30 минути.
Сервирайте Фар Бретан истинал на стайна температура. Можете да добавите бита сметана или топка сладолед.