Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Флуоридът, или защо да четем етикетите на минералната вода

по статията работи: | 27 ноември 2013 Прочитания: 2954
В България минералната вода е с високо съдържание на флуорид
Флуоридът, или защо да четем етикетите на минералната вода
Източник: Thinkstock / Guliver

Напоследък все повече се шуми около флуорирането на водата, с цел дентална профилактика, в световен мащаб.

 

Дискусията открай време се води в САЩ, където до ден днешен, в няколко щата, към чешмяната вода се добавят флуориди.

 

Флуориране

 

Накратко, флуорирането на водата е контролираното добавяне на флуорид към водоснабдяването. Официалната причина, поради която се извършва тази процедура, е намаляването риска от поява на кариеси.

 

Флуорираната вода трябва да съдържа нива на флуорид, които са достатъчни за предотвратяването им. На това се дължи и прибавянето на флуорид към масовите пасти за зъби и препоръката пастите за възрастни да не се предлагат на деца.

 

През 1994 година, експерти на Световната здравна организация предлагат нивата на флуорид в литър вода да не надхвърлят 1 мг. Бутилираната, минерална или трапезна, вода, чиято консумация многократно е нараснала през последните години в България, може да съдържа неизвестно количество флуорид.

 

Четете етикетите на минералната вода, която купувате

 

Флуоридът е означен с буквата F и, ако внимателно се загледате в етикетите на бутилките, ще видите едни малки буквички, които обаче предоставят много важна информация. Но всичко по реда си! Нека първо обясним какво е флуорид и защо ефектът, който оказва върху човешкото здраве и околната среда, е с отрицателен знак.

 

Флуорид

 

Накратко, флуоридът (F¯) представлява минерал, неорганичен анион на флуора, т.е. флуоридите са съединения на флуора.

 

Флуоридните соли са химически реагенти и се използват широко в индустриалното производство, основно за получаването на флуороводород за флуоровъглероди. Флуоридните йони се откриват в няколко минерала, най-важният от които е флуорит.


Кристалът флуорит. Източник: Wikipedia

 

Флуоридът и питейната вода

 

Предозирането с флуорид води до оцветяване с тъмни петна на зъбите. Друг страничен ефект е крехкостта на костите. Лошата новина е, че флуорид се съдържа не само във вода, а и в хранителни продукти.

 

Флуорирането може да се разглежда, и се разглежда, като нарушение на етичните закони, които забраняват лечение без наблюдение или препоръки от страна на медицинско лице. Казано по-просто, не е редно в питейната вода да се добавя елемент, без одобрението на всеки един член от населението на даденото място.

 

Забрана срещу флуорирането на водата се случи съвсем наскоро в Австралия. Жители на крайбрежния град Байрън Бей (Byron Bay) въстанаха срещу вероятността питейната им вода да бъде "обогатена" с тази съставка. И в крайна сметка спечелиха. Един от аргументите им е, че парите, които се инвестират в тази процедура, сега могат да бъдат похарчени по далеч по-полезни направления в посока на денталното здраве, като безплатни обучения и свободен достъп до клиники.

 

В България

 

През 2007 г. имаше опит да се започне флуориране на питейната вода в страната. Тя бе под надслов "Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години в Република България” и бе подкрепена от Българския съюз на зъболекарите.

 

След проверяване на множество български източници, така и не открих една единствена сериозна статия, в която конкретно да е написано: "Не, в България водата не се флуорира". За сметка на това намерих доста материали, в които топката се прехвърля от едно министерство на друго, в общи линии – празнословия или опит за хвърляне на прах в очите. Попаднах и на следната онлайн петиция, която излиза на челни позиции при търсене с ключови думи "флуориране на водата в България".

 

Логичното заключение е, че, като страна-членка на ЕС, водата тук не следва да се флуорира, както е в "нормалните" европейски страни, отдавна отрекли този метод за дентална профилактика.

 

За щастие, виждам, че все повече българи са наясно с качеството на питейната вода – и бутилираната, и чешмяната. Попаднах на разнообразни мнения на потребители във форуми, които споделят, че най-сигурният за тях метод е филтрирането на водата. Един чудесен метод е процесът обратна осмоза, за който вече ви разказах.

 

Все повече хора в родината са наясно и с това, че с минералната вода не трябва да се прекалява. Както споменах още в самото начало, винаги поглеждайте етикетите на минералната/трапезната/изворната вода, която купувате.

 

По данни на Министерството на здравеопазването, има 13 известни български марки със съдържание на флуориди, надхвърлящо 1.5 мг на литър. На българския пазар ще откриете води с флуоридни нива, започващи от 0.5% и достигащи 5% на литър. Изборът е наш.

 

Теориите на флуоридната конспирация

 

Из Мрежата, независимо на кой език търсите информация, ще откриете множество статии и автори, които наблягат на тази страна на въпроса. Според тях, флуоридите се добавят не заради денталното здраве, а защото буквално промиват човешкия мозък. Резултатът: лесно манипулируеми маси без собствено мнение, или мечтата на всеки политик.

 

Без коментар.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!