Ако трябва да сложите прилагателно към думата сирене, може би то ще е швейцарско.
Защото красивата страна е известна, освен с най-вкусния шоколад на света, и със също толкова апетитното си сирене, или цяла палитра от сирена.
Има едно ястие, което се води за чисто швейцарско и то е фондюто. Впоследствие става много популярно и в Италия и Франция.
Фондюто е едно от най-лесните и вкусни ястия, които можете да опитате. Най-общо казано, сирене, или няколко вида, което се разтопява в огнеупорен съд.
Снимка: Wikipedia
Шоколадово фондю. Снимка: Wikipedia
След това започва вкусното хапване, с помощта на залчета хляб, набучени на клечки или специални вилички, каквито днес вървят с цялостното оборудване.
Тъй като ястието е много известно по света, находчиви търговци изобретяват специален уред на фондю, в който лесно и бързо да си го приготвите.
Фондюто е ястие, което събира цялото семейство на масата. Неделният обяд задължително ще се превърне в забавно и вкусно прекарване.
Думата фондю идва от френския глагол fondre (разтапям). Рецептата се е зародила някъде в Алпите, когато старите пастири са имали нужда от нещо топло и хранително. Какво по-хубаво от топено сирене, малко хляб и, разбира се, вино.
Днес можете да срещнете различни варианти на ястието. Предлага се фондю с морски дарове, зеленчуково фондю, дори шоколадово.
По-скоро в наши дни думата "фондю" е станала нарицателно за ястие, от което всички задружно да си потапят късче хляб, крекер или бисквита, независимо в каква консистенция - сладка, солена и пр.
Така или иначе, ястието е много вкусно и си заслужава да опитате, ако все още не сте.
Ние ви предлагаме една рецепта, която да си приготвите при следващия удобен случай.
Припомнете си и вкусния раклет, отново в духа на Швейцария.