Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Фъстъчено масло - верен другар на сандвича

по статията работи: | Прочитания: 4259 3
Вкусът му се комбинира прекрасно с шоколад, овесени ядки, сирене, хляб и крекери
Фъстъчено масло - верен другар на сандвича
Източник: Уикипедия

Фъстъчено масло е паста, направена от сухи, печени фъстъци, особено любима на хората в Северна Америка, Холандия, Великобритания, Австралия, някои части на Азия, по-специално Филипините и Индонезия.

 

Използва се най-вече за сандвичи, като заместител на краве маслото. Не може да не сте гледали американски филм, в който грижовна майка приготвя сандвич на детето си, намазвайки филийките хляб с фъстъчено масло.

 

У нас тази храна не е особено известна, но големите супермаркети разполагат с нея в стоковия си асортимент. Продава се и домашно приготвено масло на някои пазари. Така че, ако искате да опитате, в случай, че все още не сте, не е трудно да се снабдите.

 

Основните производители и износители на фъстъчено масло са САЩ и Китай.

 

Други ядки също се използват за направата на масла. Ацтеките първи ги осенява идеята да направят паста от смлени фъстъци.

 

От векове наред фъстъчени продукти са били употребявани. Първото масло на ацтеките не е нищо по-различно от смачкани фъстъчени ядки. Модерните технологии позволяват пастата да бъде направена идеално гладка.

 

 12458

 

В повечето случаи се добавят растителни масла, за да стане намазването по-лесно. Оказва се, че гъстата паста е доста по-здравословна от повечето неща, с които намазваме сандвичите си.

 

Фъстъчената паста има високо съдържание на мононенаситени мазнини и ресвератрол (естествен антибиотик, който се съдържа в някои храни). Фъстъците и маслото от тях снабдяват организма с витамини В3 и Е, магнезий, фибри, фолиева киселина.

 

Маслеността заема 50% от състава на фъстъчената паста, останалите се разпределят между въглехидрати, влакна, фибри, протеини и вода. Съдържанието се доближава най-вече до това на топеното сирене, с тази разлика, че в сиренето няма фибри.

 

Хората, алергични към фъстъци, вероятно ще имат и реакции към маслото, може да се получи дори анафилактичен шок, вследствие алергичната реакция. Маслото влиза в състава на много сладкиши, бонбони и дребни сладки.

 

Вкусът му се комбинира прекрасно с шоколад, овесени ядки, сирене, хляб и крекери. Сандвич с фъстъчено масло и сладко е най-любимата закуска на почти всяко американско хлапе.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Mihaela Angelova
13.06.2013 | 11:46
Отговор на коментар #1 от ана:
и аз - много странно ми изглежда
2
Krasimira Jekova
13.06.2013 | 11:29
малко странен вкус има , но е чудесно
1
ана
12.06.2013 | 17:51
Не съм опитвала.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Панирани тиквички с пресен джоджен
    20 мин.
  • Фин крем с оризово брашно
    20 мин.
  • Лук в бяло вино
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...