Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Халуми - кипърска моцарела

по статията работи: | Прочитания: 8840 3
Сиренето е известно и харесвано от много страни в Западна Европа
Халуми - кипърска моцарела
Източник: Wikimedia Commons

Халуми или Халлуми е традиционно кипърско сирене. Прави се от смес от козе и овче мляко. Официално през 1999 година Кипър получава признание за продукта като национален.

 

Сиренето е известно и харесвано от много страни в Западна Европа. Понякога в състава му се добавя и краве мляко. Халуми има висока температура на топене и е много вкусно пържено.


Сиренето, което се продава в магазините, за съжаление, има по-голямо съдържание на краве мляко. Това понижава цената, но и качесвото на продукта.


Консистенцията на халуми наподобява тази на моцарелата, но има по-силен аромат в сравнение с нея и е по-солено.


Сиренето може да се съхранява в собствените си сокове, замразено при температура от -18 С, в продължение на една година. И то ще остане също толкова свежо. Сиренето е подходящо за готвене, може да се пържи или пече на скара.


13940


13941

Снимки: Wikipedia


Много вкусно е добавено в салати. А в Кипър, в летните жеги, обичат да си похапват халуми със студена диня. Традиционната форма на халуми е полукръгла. Обикновено се прави на пити от по 200-270 грама.


Рецептата за халуми е била известна в Кипър още през 1571 година, преди нашествието на османските турци. След като се подберат хубави видове мляко и се смесят, се пастьоризират и подквасяват.


Изцедената извара се нарязва на кубчета, изсушава се, овкусява се със сол и свежи листа от мента или джоджен. Сиренето се поставя в саламура за 2 дни при температура от 4-8 С. След това се пакетира и е готово за продажба.



С халуми се правят много и разнообразни рецепти – пайове, пълнени равиоли, печено халуми на грил, полято със зехтин, омлет, бъркани яйца с бекон и сирене, поръсени с настъргано халуми. Можете да заместите кравето сирене с халуми в почти всяка рецепта. Опитайте вкуса му!

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
ана
18.07.2013 | 11:52
Страхотно е на снимката.
2
Женя
18.07.2013 | 09:28
Като гледам от какво се прави обаче не мисля,че някога ще го опитам.
1
Женя
18.07.2013 | 09:27
Не обичам такива сирена,но това на втората снимка изглежда неустоимо.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Две разкошни кексчета в чашки
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...