Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ханука - рецепти за Празника на светлината

по статията работи: | 28 ноември 2013 Прочитания: 4367 1
Кулинарната страна на еврейския празник
Ханука - рецепти за Празника на светлината
Източник: Thinkstock / Guliver

Вероятно помните онзи епизод на "Приятели", в който Рос се опитваше да разкаже на сина си Бен за еврейския празник на светлината Ханука. Малкият обаче настояваше да се срещне с Дядо Коледа.

 

Рос, съответно, се опита да намери дядоколедовски костюм, но в последния момент това се оказа мисия невъзможна. Така в кадър влезе коледният броненосец, който никога не ще забравим!

 

След това носталгично отклонение сигурно се досещате, че ще си говорим за Ханука. Всъщност "празник на светлината" не е най-точното определение. Ако трябва да бъдем максимално акуратни, трябва да отбележим, че Ханука отбелязва чудото на неизгасващата светлина.

 

Ханука се празнува 8 дни, като започва на 25-ия ден от еврейския месец кислец. През 2013 година, или 5774 г. от еврейския календар, Ханука се пада на 27 ноември, като продължава до 5 декември. През 2014 г. ще бъде в рамките 16-23 декември.

 

На Ханука еврейският народ почита повторното освещаване на храма в Йерусалим, което се е случило през 168 г.пр.н.е., или 3597 г. по техния календар. Чудото на Ханука се изразява в това, че когато евреите отиват в Храма и палят менората (свещник със 7 свещи) със специалното ритуално масло, то не изгасва, а гори непрестанно цели 8 дни. Ето защо празникът се празнува толкова дълго.

 

Всички традиции около еврейския фестивал на светлината са много интересни, но, тъй като сме кулинарна страница, ще обърнем специално внимание на ястията за Ханука.

 

През тези 8 дни се хапват храни, които са пържени в олио – друг начин да се напомни за чудото на неугасващата светлина. Една от класическите рецепти за празника са картофените палачинки, които на езика идиш се наричат латки (latkes), а на иврит – левивот (levivot).

 

Ето как да си ги приготвите...

 

Необходими продукти за картофени палачинки латки/левивот:


50811c96-a2ee-a38f-5e55-14e6fdfe2c07

Източник: Wikipedia

 

5 бр. картофи

 

2 глави лук

 

3 бр. яйца

 

1 с.л. сол

 

1 щипка черен пипер

 

1 непълна ч.ч. брашно

 

олио за пържене

 

Начин на приготвяне:

 

Обелете картофите и, заедно с лука, ги поставете в кухненски робот с метално острие. Разбийте ги до еднородна смес. Отцедете сместа.

 

Прехвърлете я в голяма купа. Добавете разбитите яйца, солта и пипера. Прибавете брашно, колкото поеме, за да не се разпада сместа.

 

Изсипете достатъчно олио в дълбок тиган, загрейте го. С лъжица изсипете част от сместа и я притиснете, за да добие формата на палачинка. Пържете няколко минути от двете страни, докато хване коричка. Повторете процедурата до свършване на сместа. Отцедете готовите палачинки върху кухненска хартия. Сервирайте с ябълков сос, сладко, мед.

 

На Ханука се приготвят и вкусни понички с пълнеж – суфганиот.

 

Необходими продукти за суфганиот:


0d557466-3431-6336-948d-85ddacca661c

Източник: Wikipedia

 

1 пакетче суха мая

 

4 с.л. захар

 

¾ ч.ч. хладко мляко

 

2 и ½ ч.ч. брашно тип 500

 

щипка сол

 

2 яйца, отделен жълтък от белтък

 

1 с.л. канела

 

2 с.л. меко масло

 

сладко, конфитюр от кайсии или ягоди

 

олио

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете в купа маята, 2 с.л. от захарта и млякото. Оставете за няколко минути.

 

Пресейте брашното и го смесете с останалата захар, солта, канелата, жълтъците и сместа с маята. Омесете тестото на топка. Добавете маслото и премесете, докато маслото се поеме. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 нощ в хладилника.

 

На следващия ден разточете тестото на кора с дебелина 3-4 мм. Изрежете с помощта на чашка или формичка 24 кръгчета.

 

В центъра на 12 от тях сложете по пол.ч.л. от сладкото и ги покрийте с другите 12. Притиснете краищата, като ги запечатите с белтъците. Оставете така за 30 минути.

 

Загрейте хубаво олиото в подходящ тиган. Изпържете поничките на няколко дози, и от двете страни. Отцедете ги върху кухненска хартия и ги оваляйте в захар (по желание).

 

Chag Sameach, или весел празник!

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Svetlozara
28.11.2013 | 15:01
много интересно... не знаех какви са традициите на този празник :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бърза грахова супа
    < 10 м.
  • Млечен десерт с карамелизирани ябълки
    20 мин.
  • Пълнени чушки по италиански
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...