Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хляб по народна рецепта

16
Хляб по народна рецепта
Източник: Милена Статева-Игнатова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 3 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Това е класическа и изпитана рецепта за хляб - винаги става и е много вкусен! Много домакини може би я знаят, но аз искам да помогна на младите булки, каквато съм и аз, да зарадват половинката с нечувано романтично ястие - домашно приготвен хляб!

  • 2

    За да го приготвите, са необходими много малко продукти и много желание. Трябва ви 1 опаковка суха мая - продават ги във всеки магазин. Отмервате 300-400 грама вода от чешмата и загрявате леко на котлона.

  • 3

    *Забележка: Водата не трябва да е студена, защото дрождите на маята няма да реагират, но не трябва и да е вряла, защото ще "прегорят" и отново няма да реагират. За да познаете дали водата е добра за целта, потопете пръст в нея - трябва да може да издържите на температурата. 

  • 4

    Изсипете водата в по-голям дълбок съд и добавете сухата мая в нея. Разбъркайте с бъркалка за около минута, добавете чаена лъжица захар, 2 супени лъжици олио, чаена лъжица сол, чаена лъжица оцет. Отново разбъркайте с бъркалка. 

  • 5

    Започнете да добавяте обикновено пшенично брашно тип 500 към сместа, като разбърквате с дървена лъжица, докато лъжицата започне да се отделя от сместа. След това вземете сместа с намаслени (с олио) ръце и на маса или в широка тава я омесете, добавяйки умерено брашно и често намазвайки ръцете си с олио.

  • 6

    Имайте предвид, че сместа трябва да остане мека, защото от твърдо тесто ще стане твърд хляб. След като месите за около 10 минути, хубаво намажете с олио цялото тестено топче и го сложете в дълбок съд, като покриете съда с найлон и текстилна кърпа. Оставете за около час в топла стая.

  • 7

    След час отворете съда с тестото и ще видите, че тестото е увеличило два пъти обема си. Отново намажете с олио ръцете си и премесете тестото, като не добавяте повече брашно. 

  • 8

    Оставете тестото да втаса втори път в тава, която предварително сте намазали с олио и поръсили с брашно. Второто втасване е по-кратко - около 40 минути.

  • 9

    Сложете хляба да се пече в силно загрята фурна при температура от 200 С. Когато хване коричка, можете да го покриете с фолио и да дадете възможност да се запече първо долната кора хубаво, и тогава да го откриете да се допече. 

  • 10

    Когато печенето приключи, извадете хляба и го напръскайте леко с подсолена вода. Веднага след това го покрийте с кухненска хартия или вестник и сложете отгоре кърпа.

  • 11

    Когато поизстине, вече можете да го сервирате.  Бон апети!

продукти
1 пак.мая
400 гр.вода
1 ч.л.захар
3 с.л.олио
1 ч.л.сол
1 ч.л.оцет
Коментари(16)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
16
Mariq Lambova
01.07.2014 | 12:53
Само със суха мая ли се приготвя?Със прясна не става ли?
15
gabriela gabrielova
09.04.2013 | 20:50
Какво по хубаво от един вкусен хляб приготвен при домашни условия.
14
Аламинут
09.04.2013 | 16:37
Отговор на коментар #5 от Violeta:
Трябва да сме много щастливи , защото разбрахме тайната .
13
Аламинут
09.04.2013 | 16:37
Много добро предложение .
12
Julieta Jivkova
09.04.2013 | 16:36
Отговор на коментар #9 от Anna Vasileva:
така е но до сега не съм си правила
11
Орнела Мути
09.04.2013 | 16:04
Отговор на коментар #9 от Anna Vasileva:
иЗГЛЕЖДА НЕВЕРОЯТНО .
10
Орнела Мути
09.04.2013 | 16:03
мНОГО ХУБАВО ИЗГЛЕЖДА .
9
Anna Vasileva
09.04.2013 | 15:27
Няма нищо по-добро от домашния хляб! Върховен вкус!
8
Маргото
09.04.2013 | 14:12
Отговор на коментар #3 от тихомира илиева:
Опитай няма нищо общо с този,който купуваме!
7
Маргото
09.04.2013 | 14:12
И краве масълце с шарена сол....
6
ана
09.04.2013 | 12:14
И се яде със сирене по народна рецепта, а??:)
5
Violeta
09.04.2013 | 11:04
Значи това е тайната на вкусния хляб!!!
4
kalinka kalinkova
08.04.2013 | 19:18
Аз също бих се пробвала да направя такъв хляб.
3
тихомира илиева
08.04.2013 | 18:26
Не съм правила хляб, но ще опитам да видим дали ще ми се получи.
2
Petya Keranova
08.04.2013 | 15:33
Отговор на коментар #1 от ана:
Ще Ви се получи! Това е късмета на новака и той действа безотказно.
1
ана
08.04.2013 | 11:08
Да му се не види, все си казвам, че трябва да пробвам да омеся нещо, но все не вярвам, че ще ми се получи.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Лесни бутерки с подправки
    20 мин.
  • Пилешко със зеленчуци на фурна
    30 мин.
  • Млечен десерт за 0 време
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Тази фокача е просто разкошна!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...