Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хранителните разстройства на младежите

по статията работи: | 08 октомври 2013 Прочитания: 859 1
Са сериозен проблем на нашето време
Хранителните разстройства на младежите
Източник: Thinkstock/ Guliver

Изострената чувствителност на младежите е благоприятна среда за развитието на различни проблеми, даващи отражение в различни аспекти.

 

Хранителните разстройства са сериозна тема, която занимава световните здравни организации много сериозно. В последно време се наблюдава понижаване на възрастовата граница на децата с хранителни проблеми: анорексия, булимия, преяждане.

 

Анорексията (драстично спиране на приема на храна) е причина за трудното фукциониране на организма и развитието му като цяло.

 

Булимията се изразява в преяждане и насилствено прочистване веднага след хранене, чрез повръщане или медикаменти.

 

Склонността към преяждане, за която всички знаем, е склонност на детето да се нахрани със скоростта на светлината, а след това да няма никакво прочистване. Свръх лакомия или неспособност за самоконтрол, наречете го както искате, но това също е част от списъка с хранителни проблеми и си има медицинско обяснение.

 

Тези хранителни проблеми могат да се припокрият, особено в непредсказуемата тинейджърска възраст.

 

От анорексия детето може да премине в булимия и обратно. Причините за тези разстройства могат да са: поведенчески проблеми, психологически или социални фактори.

 

Понякога младежите се влияят от абсурдни модни тенденции, които се отразяват и начина на хранене, или по-скоро липсата на такъв в някои случаи. Дистрес, страх от напълняване, безсилие, ниско самочувствие са още от причините за поява на хранителен проблем.

 

За да се стигне до тези хранителни изкривявания, тинейджърите може да имат зависимост от забранени субстанции или да са развили други психични заболявания като депресия и пристъпи на тревожност.

 

Децата, болни от анорексия, виждат себе си по много изкривен начин. Определят се като много дебели и затова смятат, че трябва да отслабнат незабавно. Желанието е толкова силно, че в един момент преценката за реалната заплаха за здравето се размива.

 

Някои от симптомите на анорексия са: депресия, тревожност, перфекционизъм, силна критика към себе си, проявяват задълбочен интерес за съдържанието на всяка хапка, за да могат да я пресметнат, докато се стигне до тайно хранене и тоталното му избягване в един момент. Проблеми с менструалния цикъл при момичетата, в някои от случаите може и да се стигне до тотално спиране.

 

Лечението на анорексията започва с желанието на детето да възвърне нормалното си тегло. В зависимост от задълбочеността на заболяването, то може да бъде крайна или животозастрашаваща анорексия. Съществуват групи за подкрепа, прилага се лечение с антидепресанти, поведенческа терапия или индивидуална психотерапия.

 

Булимията, подобно на анорексията, е причинена най-често от лоша самооценка и влиянието на социлните фактори. Както вече стана дума, булимията е преяждане, последвано от сериозно прочистване чрез повръщане или медикаментозно.

 

Някои от симптомите са изяждане на големи количества храна, обичайно дълго прекарване на време в банята или тоалетната след хранене, необичайно хранене насаме, безпокойство, резки промени в настроението.

 

15995

Снимка: Thinkstock/Guliver

 

Лечението е дълъг процес на откъсване от порочния цикъл на преяждане – прочистване и т.н. Може да включва отново медикаментозно третиране на депресията, групови терапии, модифициране на поведението и др.

 

Склонността към преяждане се доближава до булимията в известна степен, но с тази разлика, че не е последвано от прочистване. Това води до наднормено тегло и затлъстяване.

 

Децата, склонни към преяждане не са способни да се справят с екстремни ситуации, всяко "излизане от релсите" може да е причина за преяждане – гняв, страх, скука, тъга, тревога и т.н. Заболяванията, които са причинени от нарегулираното хранене са сърдечни заболявания, диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и др.

 

Лечението и тук се опира на психотерапии, групови и поведенчески терапевтични програми.

 

Забързаното ежедневие на много от родителите е причина за невъзможността за отделяне на време за детето. Сипмтомите на тези заболявания са видни, не трябва да си позволяваме да ги пропускаме.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Margaritka
08.10.2013 | 16:19
трябва да се грижим за децата си и да им обръщаме внимание, колкото и да ни е трудно това.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...