Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хранителни заместители от каменната епоха

по статията работи: | 30 май 2013 Прочитания: 3707 5
С какво да замените солта, оцета и др., ако спазвате Палео диетата
Хранителни заместители от каменната епоха
Източник: Thinkstock / Guliver

Сол

 

Заместете с чесън на прах, лук на прах, лимонов сок, сок от лайм, лимонов пипер без сол, лют червен пипер, чили на прах, черен пипер, кимион, куркума, млян карамфил, риган, млян бахар, семена от целина, семена от кориандър и млени семена от кардамон.

 

В действителност всяка подправка или комбинация от подправки би могла да послужи, за да замести солта. Не се препоръчва употребата на който и да било от типовете на т.нар. лека сол, нито на сол от калиев хлорид, защото хлоридът, също като натрия, не е добър за здравето.

 

Оцет

 

Заместете с лимонов сок или от сок лайм. За рецепти, съдържащи домати, като например салса, използвайте лайм. За плодовите рецепти обикновено подхожда плодов сок.

 

Масло/мазнини

 

Заместете маслото, маргарина или маста със зехтин, ленено олио, орехово олио или олио от авокадо. Зехтинът има прекрасен вкус и е богат на благотворните за здравето мононенаситени мазнини, но като цяло има неблагоприятно съотношение на омега-6 мастни киселини спрямо омега-3. Същото важи и за олиото от авокадо.

 

Тези два типа олио трябва да бъдат използвани с другите типове олио, при които съотношението между омега-6 мастни киселини спрямо омега-3 е по-добро, като например ленено олио или орехово олио. Трябва да готвите обаче единствено със зехтин. Лененото и ореховото олио са нестабилни при топлинна обработка и могат да отделят токсични вторични продукти.

 

Захар

 

Концентрираната захар от какъвто и да е вид – дори естествените като мед, кленов сироп и фурми, не е представлявала важен компонент от менюто на предшествениците ни от палеолитната епоха. При Палео диетата захарта трябва да бъде набавяна главно чрез плодовете и зеленчуците, а не от концентрирани източници.


Плодовите пюрета, овкусени с лимонов сок и подправки (канела, индийкско орехче, мента, джинджифил, ванилия са само част от примерите), биха могли да бъдат използвани в различни рецепти с цел да добавят сладост към сосове, гарнитури и десерти.

 

Алкохол

 

Алкохолните напитки очевидно не са били съставна част от оригиналната палеолитна диета и трябва да се играничавате до чаша вино, бира или друго питие. Виното, стига да не съдържа сол (както повечето вина за готвене), може да бъде използвано за мариноване на меса и за обогатяване вкуса на вече приготвените ястия. Когато виното се използва в този контекст, количеството на алкохол и захар са пренебрежими.

 

Зърнени култури

 

В кухненския робот биха могли да бъдат приготвяни брашна от ядки (бадеми, орехи, лешници) или такива да бъдат закупени в специализирани магазини за здравословно хранене.


Те също могат да се употребяват при готвене, но трябва да бъдат използвани пестеливо. В основата на Палео диетата стоят въглехидратите, приемани от пресните плодове и зеленчуци, а не от ядкови брашна, мед, плодов сок или пюре.


Информацията е от "Палео диета" на ИК Colibri.

 

Ако си мислите, че Палео диетата не е вкусна, ви предлагаме да се разубедите тук, тук, и тук.

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
ана
03.06.2013 | 12:23
Странна диета, аз не мога без сол.
4
Отговор на коментар #2 от тихомира илиева:
Аз също го правя,но честно да си призная повече харесвам оцета.
3
Едва ли вкуса е бил като сегашния.
2
тихомира илиева
31.05.2013 | 11:57
Понякога заменям оцета с лимонов сок.
1
apetitna parjola
31.05.2013 | 11:46
хубави заместители , но не е същия вкус
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...