Хромът, който е съществено важен за пълноценната работа на организма, не се произвежда от тялото ни.
Следователно трябва да си го набавяме чрез храната или чрез добавки. Тъй като най-добрият и полезен начин е това да се случва посредством храната, то е полезно да знаем и кои храни са богати на хром.
Много малки нива на хром, добавен с храната, е необходим на тялото ни, за да не изпитва дефицит.
Хромът е важен фактор за регулирането на кръвната захар и нивата на холестерол, метаболизма и преработването на мазнините.
Ниските нива на хром в организма могат да доведат до повишаване на нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите. А това води до хипертония, сърдечни заболявания и диабет, както може би се досетихте.
Преработването на храните всъщност уврежда естествените им нива на хром и учените се затрудняват да определят точните дози на препоръчителен дневен прием.
Но се спират на следните препоръчителни граници – за мъже на възраст от 9 години нагоре – 25-35 микрограма дневно, а за жени от 9 години нагоре – 21-25 микрограма. Бременните дами се нуждаят от повишен прием на хром – 30-45 микрограма.
Хранителни източници на хром
Много храни и то все здравословни. Прибавяйки ги към менюто, то ще стане разнообразно, а междувременно тялото ни ще си набави така необходимия хром.
Най-добрият източник на хром са броколите. В половин чаша броколи се съдържат 11 микрограма.
На второ място се нарежда гроздовият сок с цели 8 микрограма в една чаша.
Зърнестите хлябове и житните растения, сиренето, крехките меса, гъбите, аспержите, зеленият фасул, картофите, бананите, ядките и меласата са останалите хранители източници на елемента.
Червеното вино и портокаловия сок също спадат в графата "богати на хром".
Дори и някои подправки като пипер и мащерка, могат да снабдят организма ни с хром.
Прекомерният прием на този елемент също не е препоръчителен.
Затова е важно да знаем колко точно ни е необходимо да приемаме и имаме ли нужда от увеличаване на храните, богати на хром, в менюто си.