Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Храни, богати на хром

по статията работи: | 10 септември 2014 Прочитания: 12912
Важен за правилната функция на организма ни
Храни, богати на хром
Източник: Thinkstock/Guliver

Хромът, който е съществено важен за пълноценната работа на организма, не се произвежда от тялото ни.

 

Следователно трябва да си го набавяме чрез храната или чрез добавки. Тъй като най-добрият и полезен начин е това да се случва посредством храната, то е полезно да знаем и кои храни са богати на хром.

 

Много малки нива на хром, добавен с храната, е необходим на тялото ни, за да не изпитва дефицит.

 

Хромът е важен фактор за регулирането на кръвната захар и нивата на холестерол, метаболизма и преработването на мазнините.

 

Ниските нива на хром в организма могат да доведат до повишаване на нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите. А това води до хипертония, сърдечни заболявания и диабет, както може би се досетихте.

 

Преработването на храните всъщност уврежда естествените им нива на хром и учените се затрудняват да определят точните дози на препоръчителен дневен прием.

 

Но се спират на следните препоръчителни граници – за мъже на възраст от 9 години нагоре – 25-35 микрограма дневно, а за жени от 9 години нагоре – 21-25 микрограма. Бременните дами се нуждаят от повишен прием на хром – 30-45 микрограма.

 

Хранителни източници на хром

 

Много храни и то все здравословни. Прибавяйки ги към менюто, то ще стане разнообразно, а междувременно тялото ни ще си набави така необходимия хром.

 

Най-добрият източник на хром са броколите. В половин чаша броколи се съдържат 11 микрограма.

 

На второ място се нарежда гроздовият сок с цели 8 микрограма в една чаша.

 

Зърнестите хлябове и житните растения, сиренето, крехките меса, гъбите, аспержите, зеленият фасул, картофите, бананите, ядките и меласата са останалите хранители източници на елемента.

 

Червеното вино и портокаловия сок също спадат в графата "богати на хром".

 

Дори и някои подправки като пипер и мащерка, могат да снабдят организма ни с хром.

 

Прекомерният прием на този елемент също не е препоръчителен.

 

Затова е важно да знаем колко точно ни е необходимо да приемаме и имаме ли нужда от увеличаване на храните, богати на хром, в менюто си.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 250 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!