Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хрян - пикантната подправка

по статията работи: | Прочитания: 3938
Корен за супа или добавен в туршии, хрянът придава лютив вкус на ястията
Хрян - пикантната подправка
Източник: Wikimedia Commons

Хрянът е подправка, разпространена почти на всички континенти. Готварският хрян произлиза от дивия си събрат. На територията на България се отглежда най-вече заради корените си.

 

Вкусът, който придава хрянът е леко пикантен. Дори някои го сравняват с този на горчицата. Листата на растението се слагат в туршии, за подобряване и обогатяване на вкуса на зимнината. Изключително подходящ е за подправка на кисели краставички и зелени доматчета.

 

Корените, които споменахме като любими на българите, се използват масово за супа в комбинация с тези корени за супа.

 

Свикнали сме да мислим за зеленчуковите култури като диетични храни, от които няма проблем да си хапваме колкото искаме. Не, че хрянът може да се сравни с други висококалорични храни, но все пак се нарежда сред най-калоричните зеленчуви храни.

 

Освен, че е високо ценен в кулинарията, хрянът, като почти всяко едно ядивно растение, което природата ни е дала, е и много полезно. В себе си съдържа така полезните фосфор, желязо, витамин С и др.

 

Също така в състава на растението има етерично масло. Цветът на маслото в местния хрян е бледожълт и има много силна, остра миризма и лютив вкус.

 

Многогодишното растение образува мощна коренова система, като корените имат различна дебелина и дължина. От една страна навлизат много дълбоко в земята, но от друга са крехки. Много лесно може да се скърши коренът, когато се опитвате да го извадите от земята.

 

Хрянът издържа на ниски температури. Но това е може би най-лесното за отглеждането му. Хрянът е капризно растение, що се отнася до почвата, в която се засажда. Важна е обработката на почвата, както и избирането на определен нейн вид. Най-добре се отглежда в дълбока глинесто-песъчлива почва. За още по-оптимални резултати е добре да се тори с азотни, фосфорни и калиеви торове. Почвата трябва да е с умерена влажност – около 60-70%, но ако се стигне до засушаване на земята това рядко уврежда или намалява реколтата. В случай на прекомерна водна наситеност, има опасност корените да загният.

 

Освен в туршиите, хрян може да се сложи и на още разнообразни места. В рецептата за направа на кисело зеле. Много вкусно се получава като добавим хрян към пушена риба. Лесна гарнитура със заквасена сметана и лимонов сок би допълнила прекрасно печеното месо. Прочутият сос за коктейлни скариди се приготвя с настърган хрян. Корен от хрян се използва и в индийската кухня много усилено – чатни от тиквички (Индия).

 

Ето и останалите рецепти с хрян, които можете да видите на страницата на Kulinar.bg.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Зелева салата с дресинг от тахан
    30 мин.
  • Бързи и лесни сладки
    20 мин.
  • Пикантни пържени картофки
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Еха, чудна идея за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...