Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хрян - пикантната подправка

по статията работи: | Прочитания: 3938
Корен за супа или добавен в туршии, хрянът придава лютив вкус на ястията
Хрян - пикантната подправка
Източник: Wikimedia Commons

Хрянът е подправка, разпространена почти на всички континенти. Готварският хрян произлиза от дивия си събрат. На територията на България се отглежда най-вече заради корените си.

 

Вкусът, който придава хрянът е леко пикантен. Дори някои го сравняват с този на горчицата. Листата на растението се слагат в туршии, за подобряване и обогатяване на вкуса на зимнината. Изключително подходящ е за подправка на кисели краставички и зелени доматчета.

 

Корените, които споменахме като любими на българите, се използват масово за супа в комбинация с тези корени за супа.

 

Свикнали сме да мислим за зеленчуковите култури като диетични храни, от които няма проблем да си хапваме колкото искаме. Не, че хрянът може да се сравни с други висококалорични храни, но все пак се нарежда сред най-калоричните зеленчуви храни.

 

Освен, че е високо ценен в кулинарията, хрянът, като почти всяко едно ядивно растение, което природата ни е дала, е и много полезно. В себе си съдържа така полезните фосфор, желязо, витамин С и др.

 

Също така в състава на растението има етерично масло. Цветът на маслото в местния хрян е бледожълт и има много силна, остра миризма и лютив вкус.

 

Многогодишното растение образува мощна коренова система, като корените имат различна дебелина и дължина. От една страна навлизат много дълбоко в земята, но от друга са крехки. Много лесно може да се скърши коренът, когато се опитвате да го извадите от земята.

 

Хрянът издържа на ниски температури. Но това е може би най-лесното за отглеждането му. Хрянът е капризно растение, що се отнася до почвата, в която се засажда. Важна е обработката на почвата, както и избирането на определен нейн вид. Най-добре се отглежда в дълбока глинесто-песъчлива почва. За още по-оптимални резултати е добре да се тори с азотни, фосфорни и калиеви торове. Почвата трябва да е с умерена влажност – около 60-70%, но ако се стигне до засушаване на земята това рядко уврежда или намалява реколтата. В случай на прекомерна водна наситеност, има опасност корените да загният.

 

Освен в туршиите, хрян може да се сложи и на още разнообразни места. В рецептата за направа на кисело зеле. Много вкусно се получава като добавим хрян към пушена риба. Лесна гарнитура със заквасена сметана и лимонов сок би допълнила прекрасно печеното месо. Прочутият сос за коктейлни скариди се приготвя с настърган хрян. Корен от хрян се използва и в индийската кухня много усилено – чатни от тиквички (Индия).

 

Ето и останалите рецепти с хрян, които можете да видите на страницата на Kulinar.bg.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!