Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хумус (дип от нахут)

Хумус (дип от нахут)
Източник: Thinkstock / Guliver
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 2.6
(базиран на 5 отзива)
време
30 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Зехтинът се загрява и в него се запържват кимионът и чесънът, нарязан на филийки за няколко секунди, като чесънът не бива да променя цвета си.

  • 2

    В робот или купа за пасатор се слагат предварително свареният и измит нахут, таханът, лимоновият сок, соевият сос и солта.

  • 3

    С вилица се изважда чесънът и се прибавя към останалите съставки.

  • 4

    Всичко се смила на пюре, като по време на меленето се добавя зехтинът с кимиона.

  • 5

    Ако е необходимо, се добавя и малко студена вода, за да се получи гладка паста.

  • 6

    Хумусът се прехвърля в купа за сервиране и се покрива с фолио за свежо съхранение, оставя се за двайсетина минути на стайна температура или за няколко часа в хладилника, за да се овкуси добре.

  • 7

    Дипът се поднася с арабски питки или препечени филии ,в краен случай, може да се полее със зехтин и да се наръси със заатар.

  • 8

    Хумусът се съхранява в хладилник около седмица.

  • 9

    Забележка: в рецептата е посочен сварен или консервиран нахут, ако е суров, количеството му е 450 г.

продукти
1/4 ч.л.сол
80 млзехтин
2 ч.л.кимион
1 бр.лимон
800 гр.нахут
5 ч.л.тахан
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пълнени праскови с рибна салата
    < 10 м.
  • Сладка лазаня с вафли
    30 мин.
  • Пиле върху канапе от грис
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...