Зехтинът се загрява и в него се запържват кимионът и чесънът, нарязан на филийки за няколко секунди, като чесънът не бива да променя цвета си.
В робот или купа за пасатор се слагат предварително свареният и измит нахут, таханът, лимоновият сок, соевият сос и солта.
С вилица се изважда чесънът и се прибавя към останалите съставки.
Всичко се смила на пюре, като по време на меленето се добавя зехтинът с кимиона.
Ако е необходимо, се добавя и малко студена вода, за да се получи гладка паста.
Хумусът се прехвърля в купа за сервиране и се покрива с фолио за свежо съхранение, оставя се за двайсетина минути на стайна температура или за няколко часа в хладилника, за да се овкуси добре.
Дипът се поднася с арабски питки или препечени филии ,в краен случай, може да се полее със зехтин и да се наръси със заатар.
Хумусът се съхранява в хладилник около седмица.
Забележка: в рецептата е посочен сварен или консервиран нахут, ако е суров, количеството му е 450 г.