Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Цариградско или бодливо грозде

по статията работи: | Прочитания: 7166 1
Близък родственик на касиса
Цариградско или бодливо грозде
Източник: Wikimedia Commons

Цариградското грозде е част от семейството, към което принадлежи френското грозде.

 

За негова родина се смята Европа, но се среща и Северозападна Африка и западните, южните и югоизточните части на Азия.

 

Цветовете на гроздето варират от бяло през жълто, до розово и червено. Ципата му е по-тънка и прозрачна от тази, която сме свикнали да имат по-познатите у нас сортове.

 

На някои места може да се срещне и като бодливо грозде. Всъщност има два основни вида от въпросното грозде - европейски и американски.

 

От растението произлизат вкусни плодове, отглеждани с търговска цел или семейно ползване. Впоследствие се получават различни хибриди. Има един вкусен хибрид, който се е получил между касис и цариградско грозде.

 

15136

Червено цариградско грозде. Снимка: Wikipedia

 

15135

 Хибрид между касис и цариградско грозде. Снимка: Wikipedia

 

Вкусното грозде расте много успешно в Македония, откъдето част от екипа на Kulinar.bg се върна с щедра доза от сладкия хибрид.


Най-лесният начин за засаждане на цариградско грозде е от калем, не от семена. Насаждат се през есента, скоро пускат корени и може да започнат да раждат след няколко години.



Както вече стана ясно, плодовете на цариградското грозде могат да се похапват пресни, както сте ги набрали от лозето, или като част от десерти – пайове, пюрета и крамбъли.


Както и повечето плодове се слагат като вкусове на различни напитки. Разбира се, употребата на гроздето предполага и получаването на прекрасно вино.


    Припомнете си и как да отслабнете с грозде.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Надя
13.08.2013 | 17:52
То наистина е с бодли!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...