Цариградското грозде е част от семейството, към което принадлежи френското грозде.
За негова родина се смята Европа, но се среща и Северозападна Африка и западните, южните и югоизточните части на Азия.
Цветовете на гроздето варират от бяло през жълто, до розово и червено. Ципата му е по-тънка и прозрачна от тази, която сме свикнали да имат по-познатите у нас сортове.
На някои места може да се срещне и като бодливо грозде. Всъщност има два основни вида от въпросното грозде - европейски и американски.
От растението произлизат вкусни плодове, отглеждани с търговска цел или семейно ползване. Впоследствие се получават различни хибриди. Има един вкусен хибрид, който се е получил между касис и цариградско грозде.
Червено цариградско грозде. Снимка: Wikipedia
Хибрид между касис и цариградско грозде. Снимка: Wikipedia
Вкусното грозде расте много успешно в Македония, откъдето част от екипа на Kulinar.bg се върна с щедра доза от сладкия хибрид.
Най-лесният начин за засаждане на цариградско грозде е от калем, не от семена. Насаждат се през есента, скоро пускат корени и може да започнат да раждат след няколко години.
Както вече стана ясно, плодовете на цариградското грозде могат да се похапват пресни, както сте ги набрали от лозето, или като част от десерти – пайове, пюрета и крамбъли.
Както и повечето плодове се слагат като вкусове на различни напитки. Разбира се, употребата на гроздето предполага и получаването на прекрасно вино.
Припомнете си и как да отслабнете с грозде.