Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Чанахи - гювеч по грузински

по статията работи: | 10 март 2014 Прочитания: 2793 2
Прави се с най-интересната подправка
Чанахи - гювеч по грузински
Източник: Thinkstock / Guliver

Грузия е държава, малка по площ, но богата откъм кулинарни изкушения. В тази страна храната е силно пикантна, а подправките никак не се щадят.

 

Грузинците много държат на утвърдените си традиции и сред готварските им книги може да се намерят много вкусни рецепти, често свързвани с различни празници.

 

Едно от най-известните и вкусни грузински ястия безспорно е чанахито. Най-общо казано, то представлява агнешко месо със зеленчуци, които се пекат в глинено гърне. Ястието напомня на добре познатия български гювеч, който обикновено ние приготвяме със свинско месо.

 

Агнешкото в чанахито също може да се замени със свинско, но то не трябва да бъде мазно. А и защо да разчупваме традицията?

 

Зеленчуците, с които се приготвя грузинската гозба, са картофи, патладжани, лук и домати. Много домати! За едно ястие се използват около 10 домата, обелени и смляни. Може да се използват и такива от консерва. Теглото им трябва да бъде около половин килограм.

 

Подправките в чанахито, обаче, са акцентът в ястието. Освен задължителните сол и черен пипер, се добавя и безкрайно известната в грузинската кухня смес от различни подправки, наречена кмели-сунели. Тя е популярна добавка не само в Грузия, но и в целия Кавказки регион.

 

Приготвя се от равни части различни сухи подправки, които се мелят в мелничка. А подправките са следните – кориандър, босилек, дафинов лист, магданоз, сминдух, майорана, шафран, целина, черен пипер, мащерка, мента, лют червен пипер, чубрица, копър и лечебен исоп. По 2 с.л. от всяка подправка са достатъчни, за да приготвите кмели-сунели.

 

Пресните зелении също не трябва да се забравят. Слагат се нарязани на ситно зелен лук, зелен чесън и босилек. А най-добрата подправка за чанахито е магданозът. В тази рецепта колкото повече магданоз има, толкова по-добре. Също като доматите.

 

Вижте как може да си приготвите грузинско чанахи.

Рейтинг: 4 / 5 , 220 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Desislava Stoyanova
10.03.2014 | 16:50
Отговор на коментар #1 от кати:
наистина е странна,трябва да се пробва :)
1
кати
10.03.2014 | 15:57
Странна работа е тази рецепта.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...