Черният чай се приготвя от листата на растението чай (Camellia sinensis). От същото растение се правят и бял и зелен чай, но по различна технология. При обработката на черния чай, листата се подлагат на пълна оксидация с подходяща температура и влажност, което променя цвета им от зелен в черен.
В древен Китай, хората, които приготвяли напитката от чай, забелязали, че ако оставят листата да "ферментират" по-дълго, те запазват вкуса и аромата си много по-дълго. При правилно съхранение вкусът и ароматът на черния чай могат да се запазят няколко години, докато тези на зеления траят едва няколко седмици.
Историята на чая, започва преди 2 700 години в Китай. Напитката е открита, когато китайският император Шен Нуанг по погрешка изпуснал няколко листенца в гореща вода. По-късно напитката се превърнала в традиция за много култури, не само на изток. Англичаните "осиновили" живителната напитка, като създали свои технологии за приготвяне - "Ърл Грей", "Английска закуска", Английски следобеден чай" и др.
Черният чай има силен и наситен вкус, който на мнозина би се сторил твърде горчив, но в никакъв случай неприятен. Той съдържа в големи количества полезни и незаменими за организма вещества – витамин C, витамин Е, полифеноли, флуор, теобромин, теофимин, катехин, танин, различни етерични масла и др.
Напитката съдържа кофеин, който в малки количества е доказано, че предпазва сърцето и кръвоносните съдове от заболявания.
Танинът в напитката предпазва от гастрит, облекчава гаденето и защитава стомаха и храносмилателната система. Това вещества ускорява метаболизма, с което черният чай се нарежда сред предпочитаните напитки за отслабване.
Танинът в състава му, предпазва от гастрит, облекчава гаденето и защитава стомаха и храносмилателната система. Това вещество ускорява метаболизма, с което черният чай се нарежда сред предпочитаните напитки за отслабване.
Скорошни изследвания показват, че възрастни, които консумират по 1 – 2 чаши черен чай на ден, са изложени на 70 % по-малко риск от развитие на диабет II тип.
Флуоридът в чая спомагат за поддържане на устната хигиена, като намаляват зъбната плака и предпазват от кариеси. Флуорът, също така, укрепва костите и ги прави по-издръжливи. Алкиламиновите антигени засилват имунната система, а катехинът предпазва от развитие на ракови клетки.
В миналото чаят е използван за медицински нужди, за да държат пациентите будни. Днес едно от най-ценните качества на черния чай е способността му да ободрява и енергизира организма, като същевременно понижава нивото на стресовия хормон кортизол в кръвта.
Въпреки всичките му полезни действия, не трябва да забравяте, че с черният чай не бива да се прекалява. Прекомерната му употреба (над 4 чаши на ден) може да предизвика сърцебиене, безсъние, високо кръвно налягане и храносмилателни смущения.