Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Четири въпроса към вегетарианците

по статията работи: | 06 ноември 2013 Прочитания: 1462 2
И техните отговори
Четири въпроса към вегетарианците
Източник: Thinkstock / Guliver

Да си вегетарианец не е просто хранителна прищявка, а мисия. Много хора стават вегетарианци с идеята за съзнателен живот, а има случаи, в които вегетарианството е наложително от здравословна гледна точка.

 

Каквато и да е причината за пълното изключване на месо/яйца/млечни продукти от менюто, вегетарианството става все по-голям и масов фактор в много аспекти от живота. Тук не трябва да се изключват и комерсиалните – появяват се нови автори и книги, ресторанти и магазини, както и нехранителни продукти, специално насочени към вегетарианския лайфстайл.

 

В много страни по света броят на вегетарианските общества (под формата на неправителствени организации), чиято цел е да разбулват митовете, свързани с този "режим" на живот, нараства с екстремна сила. Съвсем логично, нараства и количеството на въпросите, които всеки любопитен или колебаещ се човек има към вегетарианците.

 

Предлагаме ви четирите най-разпространени такива.

 

Снабдяват ли се вегетарианците с достатъчно протеини?

 

Всеки последовател на тази философия ще потвърди, че елиминирането на месото и месните продукти от диетата в никакъв случай не означава недостатъчност на протеини. Адекватният прием на протеини включва изобилието от зърнени култури, зеленчуци, плодове и бобови култури.

 

Според Американската диетична асоциация (American Dietetic Association), не е задължително допълващите се протеини (животински и растителни) да се консумират по едно и също време, както се е вярвало допреди няколко десетилетия. За вегетарианците, които предпочитат по-високия прием на белтъчини, соевите продукти са добра алтернатива на месото.

 

Как веганите и лактовегетарианците си набавят калций?

 

Повечето бобови култури, зеленчуци и соеви продукти съдържат значително количество калций. Трябва да се знае обаче, че общият прием на калций от страна на веганите е много по-нисък, отколкото при лактовегетарианците. Това се дължи на факта, че веганите вероятно имат по-малка необходимост от калций, отколкото "всеядните".

 

Според най-подробното досега изследване на тема връзката между начина на хранене и появата на заболявания (Cornell-Oxford-China Diet and Health Project), китайците, които хапват по-малко млечни продукти, са с много по-малък риск от развитие на остеопороза, отколкото хората на Запад. Именно в западните страни фрактурата на бедрената кост е 5 пъти по-често срещана, отколкото в Китай.

 

Вкусно ли е храненето без месо, яйца и млечни продукти?

 

Много хубав въпрос, би възкликнал всеки вегетарианец или веган. Представете си, че "западната" е най-наситената с животински продукти диета.

 

За да си веган или вегетарианец, определено е необходима богата сетивност и развинтено въображение. Тези философии на хранене са намерили чудесни начини да заменят горепосочените продукти с техни алтернативи. Световната хранителна индустрия също усилено работи по въпроса, тъй като трябва да посреща необходимостите на все повече "веджи" хора. Имаме, например, месо за вегетарианци, което е създадено по лаборатотен път, както и т.нар. хранителна мая, която изиграва ролята на сирене за веганите.

 

Трябва ли вегетарианците и веганите да приемат хранителни добавки?

 

Добре изградената и балансирана диета може да достави на организма всички необходими му хранителни вещества. С изключението на витамин B12, който не се "произвежда" нито от растения, нито от животни, а от микроорганизмите, които се откриват в почвата, месото и млечните продукти. Следи от витамин B12 се откриват в кореноплодните зеленчуци, както и в някои азиатски храни (например мисо), но в незначително количества. Ето защо веганите задължително трябва да помислят за допълнителния прием на този витамин. Също така, проверявайте етиките на храните за цианокобаламин или метилкобаламин - най-добрите форми на В12.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Desislava Stoyanova
07.11.2013 | 11:32
наистина има много въпроси към хранителния им режим,
1
Yanitza Dikova
07.11.2013 | 11:15
Интересно след като се твърид че е най-чистата храна защо се налага прием на хапчета ей това не ми е ясно.?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!