Турската кухня определено е една от най-вкусните, най-пикантните и най-близките до нашата. Много от ястията се базират на едни и същи рецепти и на едни и същи техники.
Има обаче и ястия, които със сигурност не сте опитвали. И всяко едно от тях съдържа един любим на всички ни продукт, а именно яйцата.
Вижте нашите четири предложения, които спокойно можете да приготвите и да поднесете. Лесни са, бързи са, а и със сигурност близките ви ще останат очаровани от новите ястия, които сте научили.
Сладък лук с яйца
Необходими продукти:
6 средни глави лук
4 с.л. масло
8 яйца
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
сол
черен пипер
червен пипер
бахар
канела
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете лука.
Разтопете маслото в голям тиган, добавете лука.
Разбърквайте често. трябва да се готви в продължение на половин час на слаб огън.
Ако има прекалено много мазнина, я отцедете.
Добавете оцета, захарта, канелата и бахара. Разбъркайте.
Счупете яйцата върху лучената смес.
Овкусете със сол и варете в продължение на 8-10 минути.
Поръсете с черен и червен пипер и сервирайте.
Източник: sofra.com.tr
Яйца с извара
Необходими продукти:
1 глава лук
2 домата
2 с.л. масло
1 бр. патладжан
1 бр. картоф
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.ч. вода
1 ч.ч извара
3 яйца
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чушките и доматите. Запържете в масло.
Добавете нарязаните на кубчета патладжан и картоф и също запържете за 1-2 минути.
Прибавете доматеното пюре. Разбъркайте и сложете водата. Оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат.
Добавете изварата. Посолете и разбъркайте.
Счупете яйцата отгоре. След като са готови, поднесете ястието топло.
Източник: sofra.com.tr
"Текирдаг" с яйца на очи
Необходими продукти:
50 грама мляно месо
1 връзка пресен лук
½ връзка магданоз
½ кг. кисело мляко
3 скилидки чесън
4 ч.ч. вода
5 с.л. оцет
6 яйца
2 с.л. масло
червен пипер
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете каймата в тава и запечете.
Добавете на тънък слой нарязания лук и продължете да печете.
След това, прибавете ситно нарязания магданоз, солта и черния пипер.
Смесете киселото мляко и чесъна в купа и разбъркайте.
Сложете водата да заври. Добавете оцет.
Счупете едно яйце вътре. Оставете го да се сготви. Направете и останалите яйца по същия начин.
В тиган разстопете маслото и добавете червения пипер.
Сложете сместа от каймата в чиния. Покрийте с яйцата, залейте с млечната смес, а след това и с маслената.
Поръсете с магданоз и сервирайте!
Източник: sofra.com.tr
Пастърма с яйца на тиган
Необходими продукти:
4 яйца
2 глави лук
2 домата
100 г. пасърма
1 ч.ч. вода
1 с.л. винен оцет
1 с.л. масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете лука и нарежете на ленти.
Обелете доматите и нарежете на кубчета.
Разделете на три или четири резена пастърмата.
Сложете маслото в широк тиган на слаб огън.
Добавете пастърмата и пържете в продължение на 2-3 минути.
Изсипете доматите върху него и продължете да готвите още 1-2 минути. Добавете оцета, смесен с вода.
Покрийте тигана с капак и оставете да къкри на слаб огън. След като заври, оставете за 3 до 5 минути.
Овкусете ястието със сол и черен пипер. Направете четири дупки и счупете яйцата върху тях.
Покрийте и оставете на котлона за още 2-3 минути.
Източник: sofra.com.tr