Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Чешката кухня продължава да печели фенове

по статията работи: | 11 март 2014 Прочитания: 1593
С вкусните традиционни гозби
Чешката кухня продължава да печели фенове
Източник: Thinkstock/Guliver

Чешката кухня не е точно синоним на здравословно хранене, но за сметка на това, ако искате да похапнете вкусно и разнообразно, то тя е правилният избор. Няма как да не си харесате някое ястие.

 

Това може да е картофена супа, традиционното свинско печено с кнедли и кисело зеленце, отново кнедли, но този път пълнени със сладко, ябълков щрудел и още много други вкусотийки, издържали изпитанието на времето.

 

Чешките навици на готвене, а и на хранене, се изместват в посока по-здравословно готвене, или поне се наблюдава такава тенденция в последно време. Но все още традиционната чешка кухня си остава любима, а рецептите не се забравят.

 

Въпреки че са доста мазнички, калорични и с високо съдържание на захар. Освен това, чехите обичат да подправят храната с билки и различни сосове.

 

Кнедлите са едно от основните ястия, присъстващи на трапезата. Едно от придружаващите ястия по-скоро. Те могат да са с пшенична или картофена основа. Най-често срещаният вариант на пълнеж за кнедлите е пушено месо и гарнитура от спанак, кисело зеле или задушен лук.

 

Други много популярни чешки рецепти са тези за юфка, варен ориз или оризов пудинг. Картофи – картофите са основен продукт. Сервират ги варени, поръсени със семена кимион и масло, мас или олио. Прекрасното картофено пюре има някак необяснимо лек вкус, усеща се лека горчивина, като от горчица, а придружено с краставичка става уникално. Под влиянието на други кухни, картофките могат и да са пържени. Та кой не яде пържени картофки?!

 

В ресторантите рядко можете да си поръчате нещо с елда, ечемик или някаква зърнена храна, но у дома чехите ценят тези храни доста силно.

 

Под влиянието на италианската кухня, пастата е силно застъпена с различни рецепти, под различни форми.

 

Традиционно се приготвя хляб с квас от ръж и пшеница, ароматизиран с лук, чесън, семена и се сервира със супа и основното ястие.

 

Супите имат съществена роля в цялата чешка кухня. Супи с месо – говеждо, пилешко, зеленчуков бульон, по желание сервирани с наденичка, черен дроб, кнедли; чеснова супа с кротони сурово яйце, сирене; зелева супа, направена от кисело зеле, която понякога се сервира с мляно месо от наденица.

 

Едни от най-полулярните ястия, които можете да си купите в ресторантите са: гулаш, което е част и от унгарската кухня, но което е ясно, държавите си влияят дори и по отношение на кухните. Печено свинско с кнедли и зеле, мариновано говеждо филе. Шунка. Пушено месо с картофени кнедли и задушен спанак. Бургери с различно мляно месо или риба. Печена патица, сервирана с хляб и червено зеле. Яйца, гъби, домашна юфка, омлет, палачинки с различни пълнежи... наистина вкусна и много разнообразна кухня, без да имаме претенциите да можем да изредим всичко.

 

Десертите от чешка кухня си струват, повярвайте ми. Стана дума за сладките кнедли, те най-често се пълнят със сливи. За Великден традиционно приготвят хляб "babovka". Медена торта с канела. Пандишпанен сладкиш, пълнен със сладко. Наистина можем да изреждаме много дълго време. Може би трябва да идете в Чехия и да опитате нещо от първа ръка. Би било прекрасно.


Смесването на сладко и солено, например, никак не е чуждо на чехите. Подобно на унгарската кухня, и тук можете да опитате вкусен кейк, който на пръв поглед изглежда като какаов кейк, но бялата част не е ванилова, както изглежда, а от сирене. Няма да го познаете, ако не ви кажат прадварително, но пък вкусът си заслужава. Цялата чешка кухня си заслужава.


Опитайте някоя от чешките гозби, точните рецепти, на които, са точно под статията.


Не забрайте и емблемите на Чехия, ще се отнася до алкохола Пилзенска бира и ликьор Бехеровка.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 173 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Леле, какво му мислим на това руло
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...