Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Чийзкейкът - от Древна Гърция до днес

по статията работи: | 31 декември 2017 Прочитания: 8054
Любопитната история на чийзкейка + задължителните вкусни рецепти
Чийзкейкът - от Древна Гърция до днес
Източник: Thinkstock / Guliver

Въпреки чуждестранното си наименование, чийзкейкът си има страшно много почитатели на българсйа територия. Любопитният десерт се е превърнал в предпочитан за мнозина.

 

От една страна – защото не е никак труден за приготвяне, а от друга – защото в себе си съчетава сладко и солено по много успешен начин.

 

Всъщност възникването на чийзкейка вероятно се е случило преди стотици години, по време на Древна Гърция.

 

Най-ранното споменаване на тази форма на десерт (поне на този етап) е открито в книга, написана от гръцкия физик Егим. Произведението било посветено на тайните в приготвянето на чийзкейкове и включвало две рецепти с религиозна тематика - ibum и placenta.

 

От двете, втората е тази, която най-много се доближава до модерния облик и вкус на чийзкейка, с кора, която се изпича и приготвя отделно. Разбира се, въпреки приликите, вкусът на този древен десерт при всички положения е бил напълно различен.


Чийзкейк без печене с портокалово желе. Източник: Wikipedia


Комерсиализирането на сладко-соления сладкиш се случва в САЩ през 1872 година, когато Уилям Лорънс от щата Ню Йорк се опитал да възпроизведе френското сирене Neufchâtel. Така той, без това да е първоначалното му намерение, създава сирене, което е неузряло и в същото време – достатъчно наситено и кремообразно.

 

През 1912 година пък друг пионер на хранителната индустрия – Джеймс Крафт – създава вид пастьоризирано крем сирене, което днес познава под името "Philadelphia”. Името на марката е регистрирано през 1928 година.


Печен чийзкейк с малини и боровинки. Източник: Wikipedia

 

Днес именно това сирене е най-предпочитаното в приготвянето на десерта, независимо от географското местоположение на домакина.

 

Типичният американски или канадски чийзкейк най-често съдържа сирене крема. Италианците пък предпочитат да използват рикота.


Вариантът с натрошените бисквити и плодовете от компот, който не се пече, идва от Великобритания.


В Южна Америка кулинарите използват сладко от гуава.

 

В България, подобно на САЩ и Канада, се използва сирене крема (например обикновеното българско), понякога обезмаслена и обезсолена извара, както и сметана.

 

Интересно е, че по време на предишните ни два кулинарни конкурса – Българска Национална Кухня и Сладки изкушения– чийзкейкът бе една от най-предлаганите десертни рецепти.

 

Предлагаме ви да си припомним заедно вашите вкусни попадения:

 

Чийзкейк с тиква

 

Чийзкейк с боровинки

 

Чийзкейк "Фантазия"

 

Чийзкейк на Петя Керанова

 

Останалите чудесни чийзкейкове са на един клик разстояние!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Гъбена супа (Светла)
    30 мин.
  • Фондан бонбони
    20 мин.
  • Забулени яйца, поляти с лучен сос
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Тази фокача е просто разкошна!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!