Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Чийзкейкът - от Древна Гърция до днес

по статията работи: | 31 декември 2017 Прочитания: 8130
Любопитната история на чийзкейка + задължителните вкусни рецепти
Чийзкейкът - от Древна Гърция до днес
Източник: Thinkstock / Guliver

Въпреки чуждестранното си наименование, чийзкейкът си има страшно много почитатели на българсйа територия. Любопитният десерт се е превърнал в предпочитан за мнозина.

 

От една страна – защото не е никак труден за приготвяне, а от друга – защото в себе си съчетава сладко и солено по много успешен начин.

 

Всъщност възникването на чийзкейка вероятно се е случило преди стотици години, по време на Древна Гърция.

 

Най-ранното споменаване на тази форма на десерт (поне на този етап) е открито в книга, написана от гръцкия физик Егим. Произведението било посветено на тайните в приготвянето на чийзкейкове и включвало две рецепти с религиозна тематика - ibum и placenta.

 

От двете, втората е тази, която най-много се доближава до модерния облик и вкус на чийзкейка, с кора, която се изпича и приготвя отделно. Разбира се, въпреки приликите, вкусът на този древен десерт при всички положения е бил напълно различен.


Чийзкейк без печене с портокалово желе. Източник: Wikipedia


Комерсиализирането на сладко-соления сладкиш се случва в САЩ през 1872 година, когато Уилям Лорънс от щата Ню Йорк се опитал да възпроизведе френското сирене Neufchâtel. Така той, без това да е първоначалното му намерение, създава сирене, което е неузряло и в същото време – достатъчно наситено и кремообразно.

 

През 1912 година пък друг пионер на хранителната индустрия – Джеймс Крафт – създава вид пастьоризирано крем сирене, което днес познава под името "Philadelphia”. Името на марката е регистрирано през 1928 година.


Печен чийзкейк с малини и боровинки. Източник: Wikipedia

 

Днес именно това сирене е най-предпочитаното в приготвянето на десерта, независимо от географското местоположение на домакина.

 

Типичният американски или канадски чийзкейк най-често съдържа сирене крема. Италианците пък предпочитат да използват рикота.


Вариантът с натрошените бисквити и плодовете от компот, който не се пече, идва от Великобритания.


В Южна Америка кулинарите използват сладко от гуава.

 

В България, подобно на САЩ и Канада, се използва сирене крема (например обикновеното българско), понякога обезмаслена и обезсолена извара, както и сметана.

 

Интересно е, че по време на предишните ни два кулинарни конкурса – Българска Национална Кухня и Сладки изкушения– чийзкейкът бе една от най-предлаганите десертни рецепти.

 

Предлагаме ви да си припомним заедно вашите вкусни попадения:

 

Чийзкейк с тиква

 

Чийзкейк с боровинки

 

Чийзкейк "Фантазия"

 

Чийзкейк на Петя Керанова

 

Останалите чудесни чийзкейкове са на един клик разстояние!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...