За разлика от оригиналната рецепта, където се използва смляно месо,а з предпочитам да го сваря и накъсам на парчета ,като освен това използвам и бульона за по-наситен вкус. Може да се използват различни видове зрял боб, но аз предпочитам бял. Понякога го варя предварително, понякога използвам от консерва. Ако месото и бобът са сварени предварително, тогава приготвянето на ястието отнема не повече от половин час.
Нарязвам на едро лук, чесън, червената и зелената чушки и ги запържвам. Добавям доматеното пюре и оставям няколко минути да се запържи и то.
Прибавям накъсаното месо, сварения боб и царевицата. Разбърквам добре и добавям около една чаша от бульона (по желание може и повече), в който съм варила месото. Добавям сол и черен пипер на вкус.
Оставям да къкри десетина минути, за да се обединят продуктите и вкусовете. Когато сервирам, отгоре поръсвам с нарязани на ситно лютиви чушлета. Ако всички обичат люто, те могат да се добавят още при готвенето на ястието.
По желание се поръсва и с нарязан на ситно магданоз.