Палачинките, под една или друг форма и различни наименования, присъстват в кухните на много страни от цял свят. В Корея например казват на палачинките, макар техните да са различни от нашите, jeon- джеон, чеон, джон, чон.
Тъй като не сме езикови специалисти и не открихме точен превод на наименованието на български език, ще се доверим на братята руснаци и ще ги наречем чон. (Иначе и бутончето Listen на Google translate е на подобно мнение...).
Чон не се отнася до една единствена рецепта от азиатската кухня, а до много и най-разнообразни ястия от типа на палачинката.
В тяхното приготвяне участват различни видове месо, морски дарове, зеленчуци, както и вече познатото кимчи.
Спрямо вида на рецептата, споменатите продукти се смесват с тесто от брашно или се овалват в яйчено тесто, след което се запържват в олио.
Чон обичайно се консумира като предястие. На корейски, това ще рече банчан. Корейската традиция позволява ястието да се хапва и по време на пиене – анджу/анчу. Когато рецептата е сладка, се сервира и като десерт.
В общи линии, около приготвянето и консумацията на чон има много ритуална символика, с която обаче няма да ви занимаваме. Вместо това, ви предоставяме рецепта за Pajeon –разновидност на палачинката със зелен лук.
Необходими продукти за Pajeon:
За тестото
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.ч. студена вода
За пълнежа:
1 връзка крехък, тънък зелен лук (можете да използвате див лук)
1 яйце (разбито)
1 червена чушка (по избор)
За соса:
¼ ч.ч. соев сос
1 с.л. оризов оцет
1 скилидка чесън (намачкана)
1 с.л. сусамово олио
1 червена чушка, нарязана на ситно, без семките
по желание, можете да прибавите пол. ч.л. захар и пол. ч.л. лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за соса в малка купа, разбъркайте и оставете настрана за 20-30 минути.
Солта и брашното изсипете в голяма купа. С бъркане прибавете студената вода.
Разбийте яйцето и го оставете настрана за по-късен етап от рецептата.
Подгответе зеления/дивия лук. Изрежете по-твърдите зони от перата и оставете най-крехките и свежите. Не го режете на ситно – оставете перата цели.
Загрейте олио в голям тиган. Когато е достатъчно нагорещен, поставете перата на лука в тестото. Не ги овалвайте прекалено.
С помощта на клечки за хранене, поставете равномерно оваляните пера лук в тигана, едно по едно. С останалото тесто запълнете дупките, за да се получи една цяла палачинка.
След 1-2 минути палачинката трябва да се е стегнала. Сега е моментът да прибавите разбитото яйце. След още няколко минути, проверете палачинката отдолу с помощта на шпатула. Ако е хванала загар, я обърнете.
Гответе още няколко минути.
Готовата палачинка нарежете на квадрати и сервирайте със соса. Можете да я гарнирате с червена чушка.
Финалният резултат виждате на снимката горе.