Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шамфъстък

по статията работи: | Прочитания: 1657 1
Ядката, добре защитена от твърдата си черупка, е освен вкусна и полезна
Шамфъстък
Източник: Wikimedia Commons

Вкусната среща с любимите ядки продължава с шамфъстъка. Вероятно сте го срещали още като фисташка, което всъщност напомня много на латинското му наименование (Pistacia vera).


Ниското храстовидно дърво идва от Туркменистан, Афганистан и Иран. Оказва се, че тези ядки са едни от най-старите познайници на древните хора по тези земи.


По-късно бива пренесено в Азия, и чак след това в Средиземноморието. Последни за вкусната ядка научават в Австралия и Калифорния, САЩ.


Ядките, приятното хапване на които често бива нарушено от твърдата черупка, в която се намират, са висококалорични, богати на витамини и минерали.


Фосфорът в него е полезен за костната система, витамин В1 пък се грижи за здравето на сърцето.


14644

Шамфъстък в процес на зреене. Снимка: Wikipedia


Растението е непретенциозно, издържа на температурни промени и солени почви. Обича слънцето и дългото и горещо лято е предпоставка за раждането на хубави плодове.


Както знаете, шамфъстъкът е еднакво вкусен както печен и солен, но също така и карамелизиран. За почитателите на смесените вкусове това си е истинска награда.


Оригиналната рецепта за баклава съдържа шамфъстък, както и редица други сладкиши, разбира се.


Толкова в вкусен, че няма да сбъркате, ако го добавите в десерта си.


Майстор-готвачите съветват след разопаковане, ядките да се съхраняват на тъмно и студено в хладилика, заради голямото количество мазнини в тях.



Топлият въздух и светлината за причина за гранясването на ядките и развитието на гъбички.


Може би най-добрият съвет, който можем да ви дадем е, след като си ги купите, гледайте да си хапнете възможно най-бързо.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Vanessa Apostolova
02.08.2013 | 15:28
как няма да е полезна! и е много вкусна
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!