Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шийтаке, майтаке, рейши - гъби срещу рака

по статията работи: | 14 ноември 2013 Прочитания: 12990 6
В азиатските страни тези гъби се използват от хилядолетия
Шийтаке, майтаке, рейши - гъби срещу рака
Източник: Wikimedia Commons

Напоследък все повече се говори за противораковото действие на различни видове гъби. В азиатските страни гъбите са познати като вълшебни лечители от много векове.

 

В традиционната китайска медицина например се препоръчва консумацията на определени ядивни гъби, които успешно третират състояния като диабет и високо кръвно налягане.

 

През 21 век въпросните гъби стават все по-разпространени най-вече в борбата с рака в различните му форми. И вие сте чували за гъбите шийтаке, майтаке и рейши, нали?

 

Сега ще се запознаем по-подробно с техните свойства.

 

Шийтаке

 

Гъбата шийтаке (която виждате и на снимката в левия ъгъл на текста) е ядивна кафява гъба, която расте в изобилие в страните от Източна Азия. Именно в тези страни тя е култивирана и се отглежда целенасочено. Любопитно е, че в Япония шийтаке е символ на дълголетието.

 

И това не е изненадващо: богата е на минерали като мед, магнезий и селений и на витамини от групата B.


Според известния американски противораков кетъринг център Sloan-Kettering Cancer Center, шийтаке съдържа лентинан, бета глюкан, който стимулира имунната система и активизира клетките.


18228

Източник: Wikipedia

 

В източноазиатската кухня шийтаке се използва широко както в сухо, така и в прясно състояние. В китайската кухня най-често гъбата се сотира и става част от вегетариански ястия, каквото е ястието "Насладата на Буда". В Япония се прибавят към супата мисо, към вегетарианското ястие даши, както и към много задушени гозби. В Тайланд пък шийтаке най-често се пържи или задушава.

 

В същите държави шийтаке се изсушава и се продава като консервирана храна. Сухата гъба се рехидратира, като се потопи във вода преди употреба. Много хора предпочитат сухата шийтаке пред прясната, защото сушенето на слънце подсилва сетивото умами (петото сетиво).

 

Пънчетата на шийтаке рядко намират приложение в източноазиатските рецепти, просто защото са по-твърди и им е необходимо по-дълго време за приготвяне.

 

Майтаке


18229

Източник: Wikipedia

 

Майтаке, или Grifola frondosa, също е кафява гъба, която расте в основите на дъбовите дървета в Япония и Северна Америка. За разлика от шийтаке, майтаке може да достигне доста впечатляващи размери. Факт, който заслужено й носи наименованието "кралицата на гъбите".

 

Според настоящи изследвания върху пациенти, диагностицирани с рак, част от майтаке, която на английски е позната като "MD-fraction", има свойството да потиска растежа на туморите. Един японски доклад по темата сочи, че пациенти с рак на черния или белия дроб и на гърдата показват от 58.3 до 68.8% подобрения след продължителен прием на майтаке. Пациенти с рак на стомаха или на мозъка пък имат подобрения между 10 и 20%.

 

Култивираната майтаке, според различни култиватори на гъби, има 2 основни предимства пред горската. Първо, тя е много по-чиста и в нея не живеят разни горски гадинки, които принципно се настаняват в нея или около нея. Второ, може да се отглежда в домашни условия целогодишно.

 

Подобно на шийтаке, майтаке също събужда вкуса на умами заради естествено съдържащия се в нея глутамат. Може да участва свободно в различни видове ястия заради богатия си, неповторим вкус.

 

Рейши


18227

Източник: Wikipedia

 

Рейши се използва в древната китайска медицина повече от 2 хилядолетия. Това е най-старата гъба, която е култивирана с медицински цели. Рейши в прахообразен вид се е използвала като алтернативна терапия на рак. Модерните фармацевтични компании също добавят екстракт от рейши в различни антитуморни лекарства.

 

Има изследвания, които доказват, че продължителната консумация на рейши предотвратява разрастването на туморите, защото повишава нивата на антиоксидантите в кръвната плазма. Освен това, засилва имунитета на болните от рак в напреднал стадий.


Според едно изследване, извършено в изследователската лаборатия към Методисткия изследователски център в Индианаполис, рейши потиска миграцията на инвазивните клетки на рака на простата и на гърдата в пациенти. Според авторите на клиничното изследване, рейши очевидно демонстрира мощна противоракова активност и има огромен терапевтичен потенциал като хранителна добавка в алтернативната терапия за лечение на рак на гърдата и простата.

 

Ако решите да готвите с рейши, имайте предвид, че тази гъба е много по-твърда от майтаке и шийтаке и се храносмила много по-трудно. Ето защо рейши се приема най-добре от организма като екстракт и хранителна добавка.

 

В случай, че искате да включите шийтаке, майтаке или рейши в менюто си с медицински цели, най-добре първо да се консултирате със специалист.

 

За написването на материала е използвана информация от NaturalNews.com, Huffingtonpost.com, Wikipedia.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Svetla Gospodinova
09.01.2014 | 17:30
Az izpolzvam prodykti ot gabata Ganoderma ( taka se kazva Reisi )http://gospodinova.dxnnet.com/products
5
Женя
15.11.2013 | 19:04
Отговор на коментар #2 от Emnuella:
На мен ми прилича на корал:)
4
Женя
15.11.2013 | 19:03
Отговор на коментар #2 от Emnuella:
Да,много е интересна :)
3
Женя
15.11.2013 | 19:02
Някои гъби са много красиви,все пак много трябва да се внимава с консумацията им.
2
Emnuella
14.11.2013 | 17:41
Тази на предпоследната картинка ми прилича на морски обитател.
1
Emnuella
14.11.2013 | 17:39
Не бях виждала такива гъби!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...