Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шиладжит (Мумийо)

по статията работи: | Прочитания: 3757 7
Смолата, която помага за всяко известно на човека заболяване
Шиладжит (Мумийо)
Източник: Wikimedia Commons

Шиладжит, или както още е известен Мумийо, е гъста и лепкава смолесто вещество с кафяво-черен цвят, специфична миризма и много горчив вкус.

 

Името му означава на санскритски "непобедим камък". Извлича се от скални цепнатини, под формата на лепкави капчици, за това е известен и като "сълзите на планината" или "минерално масло".

 

Може да се намери в Кавказките и Тибетските планини, областта Алтай в Хималаите, някои части на Индия и Пакистан.

 

Все още не е установено, дали шиладжита има биологичен или минерален произход. Предполага се, че е формиран в следствие на растителни и животински останки, минерализирани от специфичните климатични условия.


Учени, които изследвали смолата, открили в нея производни на глицерола, което класифицира шиладжита, като "органичен минерал" - странен комплекс от витамини и амино киселини, съвкупност от органични и неорганични вещества.

 

В състава на лепкавата смола влизат витамините А, B, C и P (цитрини), натурални стероиди, терпиноиди, фосфолипиди, пчелна отрова, полифенолни комплекси, както и микроелементите – цинк, желязо, кобалт, никел, мед, магнезий, хром, манган, калий и много други.


5b775f17-722c-f342-6ac4-3b18feb9ac37

Снимка: Thinkctock/Guliver


Изследователи твърдят, че няма познато на човека лечимо заболяване, което да не може да се влияе благоприятно от шиладжита. Използван е в тибетската система за лечение "аюрведа",  а днес става широко популярен в хомеопатията. В миналото с тази смола се е лекувало почти всичко. Днес е широкодостъпен  под формата на хранителна добавка.

 

Използва се за широк спектър от заболявания, като укрепва общото състояние на организма, намалява стреса, подсилва имунитета и влияе благоприятно на почти всички системи в човешкия организъм.


Прилага се при гастрит, язви, проблеми с храносмилателно, хемороиди, заболявания на стомаха, черния дроб и дванадесетопръстника, белодробни заболявания, урогенитални инфекции, дегенеративни заболявания на женската полова система (ранички, дисплазия), мъжка импотентност, женски стерилитет.

 

Подсилва регенеративните процеси в различните тькани, при счупвания, проблеми с костите и ставите, възстановява понижените функции на периферните нервни центрове или анализаторните центрове на главния мозък. Има анти-стрес действие.

 

Повлиява благоприятно дихателната система, белите дробове, жлезите с вътрешна секреция, епилепсия, главоболие, парализа на лицевия нерв. Положително участва в биосинтеза на ДНК клетките.


87e2cf05-9f2b-84af-f5ab-ae9d179f1cbb

Снимка: Thinkctock/Guliver


На пазара може да се намери на достъпна цена, дори и в България. Проблемът е, че в повечето случаи компаниите, оторизирани да продават хранителни добавки предлагат – суров озокерит.


Това е евтино вещество, много подобно на шиладжита, използвано в козметиката, но без никакво лечебно действие върху организма.


 


Ако сте решили да опитате благотворното влияние на "тибетския лек", обърнете внимание дали това, което сте купили, наистина е шиладжит. Потърсете го в натуралният му вид, а не под формата на капсули, сиропи и прахообразни субстанции.

 

Най-сигурният начин да различите шиладжитът от евтиния му заместител – озокерит е да задържите субстанцията в ръце.


Ако смолата, която са ви продали е шиладжит, тя трябва да започне да се разтапя от телесната температура, докато на озокеритът ще са му нужни около 75 С, за да промени твърдостта си. Истинският шиладжит се разтваря във вода, а не в алкохол и има неприятен аромат и вкус.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Надя
04.09.2013 | 14:32
Много е интересно това чудо.
6
Женя
04.09.2013 | 14:05
Отговор на коментар #4 от Danaq Mihaylova:
Много ми беше интересно това.
5
Женя
04.09.2013 | 14:05
Много интересно,не знаех за това.
4
Danaq Mihaylova
04.09.2013 | 09:57
Много интересно !
3
Аламинут
04.09.2013 | 09:43
Много интересно , не бях запозната .
2
Гергана Минчева
04.09.2013 | 09:17
За първи път чувам за това.
1
Emnuella
03.09.2013 | 19:47
Не знаех за свойствата на тази смола.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...