Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шипка

по статията работи: | Прочитания: 3787 6
Освен за чай, използва се за направата на мармалад и вино
Шипка
Източник: sxc.hu

Знаехте ли, че обикновената шипка се нарича „Rosa Canina”? Да, точно така – всъщност тя е вид диворастяща роза.

 

Нейните мънички, червени плодове са идеални за зимния сезон. Те са богати на витамин C и на антиоксиданти, които стимулират образуването на червени кръвни клетки и подсилват имунитета. Ето защо чаят от шипки се препоръчва при простудни заболявания, авитаминози, преумора, анемия.

 

За да си приготвите полезния чай ви трябват 1 с.л. сушени плодове и 250 гореща мл вода. Най-добре е да оставите да преседи около час, след което да прецедите. Може да прибавите лъжица мед.

 

Друго известно и вкусно приложение на шипката е направата на мармалад. Вкусното удоволствие може да бъде приготвено в домашни условия. Количеството на шипките ще бъде в зависимост от желаното количество мармалад. Същото се отнася и за захарта. Технологията повелява шипките да се почистят и сварят до пълно омекване.

 

 3426

 Шипките на Витоша. Снимка: Булфото


Претриват се през рядко сито, за да се махнат семките и люспите им. След това отново се прецеждат няколко пъти, но през гъсто сито. Финалната каша трябва да е фина и без семки, люспи и власинки. Отново се вари, докато не се превърне в апетитен, ароматен мармалад.

 

Трети вариант да използвате шипки през зимата е за вино. Ще ви трябват няколко килограма пресни или сушени шипки, захар, лимонена киселина, вода. Според някои рецепти, се добавя мая (колкото орехче) и калиев метабилсулфат.

 

В общи линии, шипките се измиват добре. Слагат се в буркан или по-голямо шише от минерална вода. След това се изсипват водата и захарта. Сместа стои на стайна температура до 4 дни. Имайте предвид, че лимонтузуто придава пенлив характер на виното, ако решите да го прибавите.

 

Ако нямате търпение да чакате месец, за да ферментира напълно, може да консумирате още след първата седмица. Течността е известна като „шипков квас“ и е много приятна и полезна.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
kalinka kalinkova
21.12.2012 | 10:48
Чаят от шипки е много полезен както и мармаладът от тях е много вкусен.
5
Danaq Mihaylova
14.12.2012 | 12:14
Отговор на коментар #1 от pepi damjnova:
И аз не знам как се приготвя и наистина ще съм ти благодарна , ако споделиш твоят метод на приготвяне .
4
Danaq Mihaylova
14.12.2012 | 12:13
Страхотен мармалад става от шипка и аз направо го обожавам :)
3
Бела Дона
14.12.2012 | 12:11
Отговор на коментар #1 от pepi damjnova:
Аз до сега не съм правила шипков мармалад , но много обичам . Ще съм ти много благодарна ако ми дадеш рецептата как се приготвя .
2
Бела Дона
14.12.2012 | 12:10
Шипката едно изключително полезно растение . мНОГО ОБИЧАМ ЧАЙ ОТ ШИПКИ
1
pepi damjnova
11.12.2012 | 11:13
Всяка година бера шипки и приготвям шипков мармалад. Става чудесен, въпреки че работата по приготвянето е много.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D