Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шницели Холщайн – вкус от миналото

по статията работи: | 14 май 2015 Прочитания: 1717
Малко позабравена немска рецепта
Шницели Холщайн – вкус от миналото
Източник: Youtube

Темата за шницелите наистина е безкрайна. Те могат да бъдат от всякакво месо, във всякакви вариации, с всякакви пълнежи – по желание на клиента.

 

Няма как да не споменем класиката при шницелите – Виенският шницел. Една от най-известните, а и безспорно от най-вкусните вариации на шницела е Кордон бльо, където освен хрупкава коричка, имаме и топяща се в устата плънка.

 

Искаме да ви запознаем с още една интересна рецепта за шницели. Става дума за малко известните Шницели Хофщайн. Кръстени са на Фридрих фон Холщайн – немски дипломат, подписал Берлинския договор.

 

Създадени са в края на 19 век в берлински ресторант специално, за да удовлетворят неговия вкус, затова и носят неговото име.

 

Въпреки че комбинацията от съставки е малко странна, цялостния резултат е интересна смесица от вкусове, която едновременно гали и вълнува небцето.

 

Тези шницели се приготвят традиционно от телешко месо, но могат да се приготвят и със свинско. Освен това в рецептата има аншоа, каперси и телешки дроб, който може да се замени с пилешки дробчета.

 

Вкусът на ястието наистина е интересен и си струва да се опита.

 

Точните продукти за 6 порции: 

 

6 бр телешки шницела

150 г телешки дроб

6 яйца

12 рибки аншоа

2 ч.л. каперси

сол, черен и червен пипер

 

За паниране:

 

масло

брашно

яйца

галета

 

Как да ги приготвим?

 

Шницелите се начукват и подправят със сол, черен и червен пипер.

 

Подготвят се три чинии – с брашно, с разбити яйца и с галета. Всеки шницел се овалва последователно в брашното, яйцата и галета и се панира в силно загрято масло.

 

Отделно се сварява телешкия дроб (или пилешките дробчета). 6-те яйца трябва да бъдат изпържени на очи.

 

В рецептата е посочено, че трябва рибките аншоа да бъдат киснати в оцет и масло, но може направо да се използват мариновани.

 

За да се сервира порция от ястието, в чиния се слага един шницел, върху него парчета дроб, едно изпържено яйце в средата на шницела. Украсява се с две рибки аншоа и се поръсва с каперси.

 

Този шницел може да се сервира с ориз, задушени или печени картофи.

 

В известни немски ресторанти това ястие продължава да се сервира. Разликата с класическата рецепта е, че месото се овалва в брашно, грис, яйце и отново грис и така се панира.

 

Както и да приготвите рецептата, със сигурност ще останете приятно изненадани от този нетипичен ретро вкус.  

 

Рецептата е от книгата "Рецепти за готварски сезонен автоматичен календар", 1937 г.

Рейтинг: 4 / 5 , 272 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...