Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ще разпознаваме ли разваленото мляко от пръв поглед?

по статията работи: | 11 април 2018 Прочитания: 2503
Някой ден може би ще знаем какво се случва в опаковката без да се налага да я отваряме
Ще разпознаваме ли разваленото мляко от пръв поглед?
Източник: Thinkstock/Guliver

Засега, общо-взето, има само един начин да разберем дали един продукт е годен за консумация без да го отваряме и това е срокът на годност на опаковката. Е, да, ама има продукти, които се развалят преди изтичането на този срок и съществуват други, които стават за ядене дори и след това. В задачата се пита какво правим с тях.


Нейният отговор може би се крие в близкото бъдеще, когато с помощта на едно малко желирано кубче ще можем да узнаваме кондицията, в която се намира млякото ни (например, но и не само), без дори да се налага да четем опаковката или, недай си Боже, да завираме нос в нея. Става дума за гел, съдържащ сребърни и златни нанонишки, и разполагащ с чудесното свойство да променя цвета си в зависимост от състоянието на храната.


Той е китайско дело и, освен споменатите благородни метали, съдържа и витамин С, млечна и оцетна киселина, както и агар - все вещества, които реагират с нишките, симулирайки развалянето на храната, която се намира в контейнера. Когато тази храна е напълно годна за консумация, цветът на кубчето гел е яркочервен, а с течение на времето избледнява, докато се превърне в яркозелено, успоредно с позеленяването на млякото ви.


Според производителите на този своеобразен прозорец към съдържанието на опаковките, неговото изработване струва изключително евтино - себестойността му е около една пета от цената. Пилотният модел на екипа-разработчик е съобразен с развитието на бактерията E. coli в млякото, но дизайнът реално може да бъде адаптиран към всеки един болестотворен организъм и към всеки вид храна. Идеята е в бъдеще време датчикът да може да се използва и за консервирани храни, както и за лекарства.


Като дребен недостатък може да се изтъкне обстоятелството, че кубчето не отговаря на общочовешките очаквания за цветова кодировка. В настоящия си вариант то е червено, когато храната е годна за консумация, докато зеленото индикира негодност, а човек би очаквал да е точно обратното. Но нека стигнем до момента, в който обсъждането на тези детайли ще е актуално, бива ли?
 

Рейтинг: 4 / 5 , 323 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Напитка с ягоди
    15 мин.
  • Макарони с шунка и сметана
    20 мин.
  • Салата от леща
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Тази фокача е просто разкошна!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!