Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ще се хване или няма да се хване?

по статията работи: | 26 февруари 2013 Прочитания: 1343 1
Някои стари рибари, мои познати, наричат костура „раираният разбойник“
Ще се хване или няма да се хване?

Риболовът наистина е релаксиращо занимание. Въоръжете се с известна доза търпение, пригответе такъмите (от турски език takım – съвкупност, комплект) и хайде на риба.

 

Може би някои от вас ще кажат, че ловенето на риба не е за жените, защото ние не можем да пазим тишина дълго време. И вероятно няма да сбъркат.

 

Моите наблюдения опровергават това твърдение. На брега на язовир Искър например, се срещат и доста шумни момчета.

 

Бъдете спокойни, ако сте се подготвили добре, ако сте си набавили подходящото риболовно оборудване, вечерята е сигурна.

 

Една от любимите ми рибки е костурът. Далеч не е най - лесният улов, но с малко повече тренировки, обещавам ви, ще имате успех.

 

Някои стари рибари, мои познати, наричат костура „раираният разбойник“. Това прозвище му приляга напълно. Костурът е хищник, изключително енергичен и дори бих казала, непредсказуем. С тези именно характеристики си печели закачливия прякор.

 

7408

 

Костурът достига дължина 40 см и тегло до около 2 кг. Има данни и за по – големи екземпляри, уловени в Швеция. Широко разпространен е у нас в блатата, язовирите и спокойните реки.

 

Тялото на костура е покрито със ситни люспи, които трудно се отделят от кожата. Затова старите рибари съветват да одерете рибата. Няма много костици, нужно е само да махнете гръбнака и имате едно прекрасно рибно филе. Бай Иван, рибар, който срещнах в залива на „Щъркелово гнездо“ на яз. Искър ми каза, че от одраната кожа на костура става прекрасен хрупкав чипс, като я препържите.

 

На гърба си малкият разбойник има две бодливи перки, които му служат за защита. Повярвайте ми, няма да се поколебае да ги използва срещу вас, докато се опитвате да го освободите от куката.

 

Шарените разбойници са стадни риби, което е много удобно за лов. Дори и денят да не е бил много силен, с един пасаж можем да спасим положението.

 

7407

 

Същият този чичо Иван, за който вече стана дума, ми издаде и още една хитрост. Можете да привлечете пасажите с малко захранка. Някои й казват кюспе. Прави се тесто от царевично брашно, ванилия и слънчогледови семки. Хвърляте около себе си, ако сте в лодка, ако ловите от брега, захранете пред себе си на известно разстояние. Ефектът е много голям, гарантирам ви.

 

Стръвта, на която можете да ловите непослушната риба, е разнообразна. Най – често се ползва блесната – изкуствена примамка, подходяща за спортния риболов. Но ако питате мен, стига непрекъснато да навивате конеца, което дразни костура и го кара да гони стръвта, можете да ползвате каквото искате: изкуствено рибе, жива стръв, торни и бели червеи.

 

Обикновено се ползва корда с дължина 30м и диаметър 0.4 мм, а тежестта или оловото е 30 гр. Разбира се, ако целта ви е трофеен екземпляр, тогава бъдете по - прецизни. За по - сериозни размери на рибата, ви трябват по дебела корда и по - тежко олово.

 

От всичко казано дотук стана ясно, че ловенето на костур определено не е мързеливо занимание. Може дори да прерасне в шеметна надпревара. Тъй като по – малките костурчета също са много закачливи, а стръвта, която сте сложили, може да се окаже голям залък за тях и така просто да си играят с нея. Това разбира се, амбицира още повече всеки рибар и прави желанието му да „наскубе“ колкото се може повече от малките разбойници.

 

Успях ли да провокирам и вашия интерес? Ако не друго, ще се насладите на прекрасната гледка, чистия въздух и тишината.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Julieta Jivkova
26.02.2013 | 16:38
хич не ми се одава
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...