В сезона на ягодите имаме огромно желание да ги хапваме постоянно.
Има една техника, която трябва да опитате, за да разберете колко могат да са вкусни ягодите.
Можете да ги ползвате за салати със спанак, за десерт с кисело мляко, за украса на шейкове. Вариантите са наистина много.
Не че не са перфектни и така, но ако можем да ги направим още по-вкусни, защо пък да не го направим.
Тайната е в запичането им. Ягодите се карамелизират, вкусът им направо избухва, а сладостта става още по-силна.
Разрежете 450 г ягоди на парчета или ги оставете цели, ако предпочитате. Разпръснете ги в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте ги с 1 чаша захар и поръсете с ванилов екстракт.
Сложете във фурната на 180 С за около 30 минути. Ако ги държите дори повече, ще получите още от ароматния сироп, който ще се отдели при печенето.
След това сложете в купичка цедено кисело мляко, добавете малко натрошен шамфъстък. Налейте и малко от ягодовия сироп. Прекрасен десерт.
Или направете салата със спанак или рукола, фета сирене, зехтин и малко черен пипер.