Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Яйца (кокоши)

по статията работи: | Прочитания: 2690
Всичко, което трябва да знаете за тях
Яйца (кокоши)
Източник: Photl

Независимо от това, дали приготвяте закуска, обяд или вечеря, вероятността яйцата да присъстват в поне едно от трите хранения, е меко казано голяма. Яйцата могат да бъдат и основното ястие, например под формата омлет, или да участват в редица домашни рецепти.


Като продукт, яйцето е доста разнородно. Може да бъде сварено (твърдо или леко), пържено, бъркано, печено. Да се превърне в омлет, да участва в суфле, палачинки и мусака. Казано накратко, може да участва във всички възможни и невъзможни рецепти.

Вероятно по тази причина, днес на пазара могат да бъдат открити различни видове яйца, чиято разлика се дължи на условията, в които са били отглеждани кокошките. Именно така ще разберете колко „истински“ са яйцата като краен продукт на рафта в магазина.

Има яйца, които попадат в категорията „стандартни“. Това са всички „обикновени“ яйца на достъпни цени в супермаркетите. Кокошките са гледани в малки клетки, по няколко в група, така че няма достатъчно място, за да се разхождат и да бъдат „щастливи“.

 

В световен мащаб, хиляди такива клетки могат да бъдат открити в огромни, изкуствено осветени заслони, в които се отглеждат между 20 и 100 хиляди птици наведнъж. Самите животни са на „диета“ с високо съдържание на протеин, в която ще откриете различни антибиотици, хормони и други химикали. Очевидно, поради малките средства, които са необходими за отглеждането на кокошките, техните яйца са с ниска стойност (парична и здравословна). Цената определено е добра за масовия потребител, но все повече хора се надигат срещу този капиталистически метод.

Има яйца, които „идват“ от обори за кокошки. Там птиците се разхождат върху слама и живеят в по-широко пространство, като това автоматически означава, че могат да извършват спокойно физиологическите им дейности. Като да разперват криле, да кълват зрънца и да се социализират помежду си. Този метод се счита за доста „по-човешки“.

Други яйца попадат в категорията „органични“ по следните няколко причини. Кокошките имат достъп до открити пространства, където си тичат на воля. Хранят ги с домашно отгледано зърно, което не следва да съдържа пестициди или други химикали. Не им се дават антибиотици и хормони, нито се тъпчат с холестерол. С други думи – органичните яйца са „щастливи“ яйца от щастливи кокошки. Разбира се, цената им е доста по-висока, но поне може да бъдете сигурни за това, какво навлиза в собствения ви организъм.

Стигаме до яйцата, произведени в естествени условия от напълно свободни кокошки. Въпреки че прекарват по-голяма част от своето време в хамбари, кокошките не се затварят в клетки.

 

Съществуват и вегетариански яйца, идващи от кокошки на изцяло растителна диета. Те обаче нямат достъп до отворено пространство.

Има случаи, в които кокошките се отглеждат с целта да дават яйца, обогатени с Омега-3 мастни киселини. Те подлежат на специални диета. Съща е историята с „витаминозните“ яйца.

 


Черупката на яйцето е бяла или кафява. Някои хора, вероятно подведени от цвета на хляба, мислят, че кафявите са по-здравословни, но това е мит. Яйцето и всички негови характеристики тясно зависят от вида на самата кокошка. Кокошките с бяла перушина дават бели яйца, а тези с червеникава такава – кафеникави. Няма разлика в хранителните стойности на двата вида.

По жълтъка пък можете да съдите за това, какво е хапвала кокошката.

Едно голямо, твърдо сварено яйце съдържа около 78 калории и 5,3 г мазнини, като 1,6 от тези мазнини са „лоши“. Нивото на холестерол обаче е доста високо, факт, който отказва много хора от яйцата – 212 мг в едно голямо, твърдо сварено яйце.


Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D