Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пастьоризацията - митове и истини

по статията работи: | Прочитания: 12328 10
Какво знаем за пастьоризацията и суровото мляко?
Пастьоризацията - митове и истини
Източник: Photl

До скоро суровото мляко се смяташе за заразен и опасен причинител на салмонелоза, Е. Коли, туберкулоза и др. инфекциозни заболявания. Изследвания, публикувани в "Walt Street Journal” показват, че страховете от суровото мляко са силно преувеличени и често неоправдани, а процесът на пастьоризация има не само положителни страни.

 

Какво представлява пастьоризацията?

 

Пастьоризацията е позната на човечеството от 1117 година в Китай, където, чрез този процес, са запазвали виното.

 

Представлява процес, при който млякото се загрява до определена температура, след което веднага се изстудява. Така се предотвратява развалянето му вследствие на бактериален растеж. Целта на пастьоризацията не е да убива микроорганизмите, а да забавя техния растеж до срока на годност на продукта.

 

Процесът е наименуван в чест на френския химик и микробиолог Луис Пастьор, който развива този метод през 1864, докато е на лятна почивка в Арбоа. Използва метода, за да предотврати бързото вкисване на местните вина. Пастьор забелязва, че е достатъчно виното да се загрее до 50 – 60 градуса за кратко време, за да може виното да запази доброто си качество и да отлежава.

 

Основните методи на пастьоризация са два – HTST и UHT.


При HTST (high-temperature, short-time, или висока температура, кратък период) млякото се изсипва между метални плочи или в тръби, които се загряват отвън с гореща вода до 72 С за 15 секунди. Мляко, преминало HTST обработка, може да издържи до 2- 3 седмици в хладилник.

 

UHT пастьоризацията (Ultra–heat treating, в превод обработка на много висока температура) се състои в загряване на млякото до 138 С за не повече от 2 секунди. Така може да издържи до 3 месеца, без да се съхранява в хладилник.

 

Британският медицински вестник (British Medical Jоurnal) изтъква значението на този процес за намаляване риска от хранителни зарази, като цитира Г. Уилсън и книгата му "Пастьоризацията на млякото", в която се напомня, че само между 1912 и 1936 в Англия и Уелс близо 65 000 души умират от туберкулоза, вследствие на консумация на непастьоризирано мляко.

 

Пастьоризацията крие и доста отрицателни страни. В процеса се загубват над 20% от съдържанието на витамин С, 5 % от минералите калций и фосфор и над 10% от тиамин и витамин В12 и изцяло се унищожават бактериите-пробиотици.

 

Изследванията на Британския център по контрол на заразните болести установяват, че суровото мляко крие по-малки рискове за здравето дори и от листните зеленчуци.

 

Когато суровото мляко е взето и съхранявано по стандартните санитарни норми, дори се препоръчва за деца, бременни жени и хора със слаба имунна система.

 

В суровото мляко се съдържат естествени пробиотични бактерии, които го предпазват от развитие на патогенни микроорганозми, като кампилобактер, Шига токсин, отделян от Е. Коли, стафилококи и др. 

Коментари(10)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
10
Emnuella
04.07.2013 | 13:26
Отговор на коментар #9 от Emnuella:
Статията.
9
Emnuella
04.07.2013 | 13:26
Отговор на коментар #1 от Вилияна Мичовска:
Аз също от тук научих и ми беше много полезна:)
8
Emnuella
04.07.2013 | 13:25
Много ми хареса статията,не съм се замисляла какво точно е пастьоризацията.
7
Qna Kirkova
03.07.2013 | 17:03
Страхотна статия.
6
чудни истини за това
5
Ralica Hristova
03.07.2013 | 16:20
не знаех нищо за пастьоризацията, освен как се приготвя за историята хич не се бях замислила ;)
4
Отговор на коментар #1 от Вилияна Мичовска:
И при мен така се получава :)
3
Много интересна статия не знаех тези неща за пастьоризацията.
2
Danaq Mihaylova
03.07.2013 | 14:22
Почти нищо не знаех :)
1
Мого да кажа , че аз нищо не знаех :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...