Моята великденска трапеза
Маята разтваряме с малко захар в топлото мляко (оставете 1 с.л.) да шупне.
Разбиваме яйцата и 10 с.л. захарта и към тях прибавяме олиото (без 1 с.л.), ванилията, настърганите кори, щипка сол и изливаме сместа към пресятото брашно, заедно с шупналата мая.
Омесваме за около 10 мин меко и еластично тесто, като няколко пъти разстягаме и навиваме, за да се получат конци в козунака, накрая сгъваме на пощенски плик и оставяме да втаса.
От готовото тесто се оформят фитили, които се сплитат на плитка или се завиват на кръг. Отново втасват, след това се мажат с жълтъка разбит с малко олио и мляко и се поръсват обилно със захар (количеството й е на вкус).
Пекат на 160 С в загрята фурна за около 45 минути, като времето зависи и от големината на козунаците.