Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кристопсомо (Гърция)

9
Кристопсомо (Гърция)
Източник: Thinkstock/ Guliver
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:гръцка кухня
Празник:Коледа
Сезон:зима
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята се натрошава в топлото мляко, оставя се 10 минути и се разбърква до пълно разтваряне.

  • 2

    Към млякото се добавя 120 гр. от брашното и се разбърква добре до хомогенност. 

  • 3

    Сместа се намазва с олио, за да не хване коричка, покрива се с домакинско фолио и се оставя на топло да втасва за половин час.

  • 4

    Яйцата се разбиват до бяло със захарта, след което се добавят към тестото.

  • 5

    Добавят се и останалата част от брашното, солта и размекнатото масло.

  • 6

    Тестото се меси върху набрашнена повърхност за около 10-15 мин., докато стане гладко и еластично.

  • 7

    Тестото се събира на топка, намазва се с масло или олио, и се поставя в съд, покрит с влажна кърпа или домакинско фолио да втасва на топло. Процесът отнема приблизително час и половина или докато тестото не удвои обема си.

  • 8

    След втасване тестото се поставя върху набрашнена повърхност , като се отделят около 50 гр. за украса.

  • 9

    Тестото се умесва внимателно с канелата, карамфила и портокаловата кора, след което се поставя в кръгла, предварително намаслена, форма за хляб.

  • 10

    Към отделеното тесто се добавя анасона и се оформят два фитила с дължина по 30 см., като всеки техен край се разрязва леко на две.

  • 11

    Върху питката се оформя византийски кръст от фитилите и по желание украсата може да се обогати и с орехи и стафиди.

  • 12

    Отново се намазва с мазнина или се покрива с намазнено домакинско фолио и се оставя да втасва на топло за 45 мин., или до удвояване на обема.

  • 13

    Питката се пече в предварително загрята на 190 С фурна, за около 40-45 мин., като преди това се намазва отгоре с разбития жълтък.

Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
кати
16.12.2013 | 12:31
Много готино изглежда.
8
kalinka kalinkova
16.12.2013 | 09:54
Отговор на коментар #6 от stefaniika koleva:
Бих пробвала и аз.
7
kalinka kalinkova
16.12.2013 | 09:54
Изглежда много вкусно.
6
stefaniika koleva
16.12.2013 | 08:55
Отговор на коментар #2 от poli asenova:
Мисля и аз да се опитам да го приготвя.
5
stefaniika koleva
16.12.2013 | 08:55
Супер идея.
4
тихомира илиева
14.12.2013 | 21:34
Отговор на коментар #2 от poli asenova:
И мен ме изкуши.
3
тихомира илиева
14.12.2013 | 21:34
Това е много интересно предложение.
2
poli asenova
14.12.2013 | 09:43
Със сигурност ще се опитам да го приготвя.
1
poli asenova
14.12.2013 | 09:43
Съблазни ме предложението.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
  • Испанска салата от цикория и пиперки
    20 мин.
  • Сандвичи с тофу
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D