Новогодишното меню със сигурност няма нищо общо с това за Коледа или Бъдни вечер.
То, в общи линии, е парти меню, а акцентът на вечерта попада върху забавлението и движението, не върху хапването.
Това означава, че вместо тежки трапези, е най-добре да подготвите леки и лесни за консумиране хапки и разядки.
Предлагаме ви няколко чудесни рецепти, с които ще сте достатъчно енергизирани, за да посрещнете новата година безаварийно и в приятно замаяно състояние!
Хапките
Пикантните хапки на Люба Грънчарова ще ви отнемат точно 40 минути, за да ги приготвите.
Наличието на хубаво овче сирене и ароматни подправки гарантира както наситения вкус, така и заситения стомах. Подходящи са за вино, но пък и с друг алкохол ще си вървят...
Ако искате по-изискани хапки, които се правят без термична обработка, ето тези хапки с чери домати и сиренце са чудесни. Ще са готови за по-малко от 20 минути, а в навечерието на Нова година ще се изпарят за секунди...
Също толкова впечатляващи и лесни за приготвяне са хапките с рибен пастет. Ще са ви необходими хубава риба тон и пакет хрупкави бисквити. Гостите със сигурност ще полюбопитстват дали сте използвали услугите на някоя кетъринг фирма.
Разядките
Най-лесно е да подготвите няколко вида разядки тип дип, които да поднесете с царивичен чипс, арабски питки, крекери.
Хумусът винаги е страхотна идея. Нахутът засища чудесно, а ако към него, при пасирането, добавите и 1 узряло авокадо, ще се получи нещо главозамайващо вкусно!
Можете да приготвите и ето тази разядка с карамелизиран лук, сирене крема и синьо сирене.
А ако искате да впечатлите гостите си с нещо по-екзотично и не съвсем присъщо за България, пригответе им и едно гуакамоле!
Тортата
Източик: Люба Грънчарова
Убедени сме, че по Коледа сте направили поне 4 вида баница, забъркали сте няколко кекса и сте подготвили поне 1 шеметна шоколадова торта! Защо пък да не приготвите солена палачинкова торта?
Научаваме как от нашия верен кулинарен съветник Люба Грънчарова...
Необходими продукти:
150 грама прясно сирене
4 бр. печени червени чушки
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
100 грама кашкавал
3 яйца
3 сварени яйца
2 с.л. зехтин
1 връзка копър
1 с.л. майонеза
2 с.л. кетчуп
1 щипка сол
40 мл олио
Начин на приготвяне:
Разбивате 3 яйца с олиото, щипка сол, прясното мляко и брашното. Правите си 5-6 палачинки по стандартния начин.
Първи пълнеж: сварете 3 яйца, настържете ги и смесете със настъргания кашкавал.
Втори пълнеж: пасирайте печените чушки с кетчупа. Разбъркайте с майонезата.
Глазура: намачкайте прясното сирене с вилица, добавете зехтина и ситно нарязания копър.
За да "сглобите" тортата, спазете следната последователност: ред палачинка, ред от пълнежите.
Отгоре намажете тортата със сиренето, поръсете с копъра и поднесете.