Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шоколадови трюфели със сладко от дюли

8
Шоколадови трюфели със сладко от дюли
Източник: Десислава Николова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Рейтинг: 5
(базиран на 2 отзива)
време
20 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Добавяме течната сметана в желязна купа или тенджерка. Включва се котлона на средна степен (при мен на 140 градуса) и се оставя сметаната да клокне, но не и да заври силно.

  • 2

    Докато сметаната клокне настъргваме кората от 1 предварително измит портокал, но само оранжевата част като внимаваме да не засегнем и бялата горчива. Оставяме половината от портокала, който също ще ни е необходим.

  • 3

    Започваме да бъркаме хубаво докато шоколада изцяло се разтопи и се образува хомогенна шоколадова смес.

  • 4

    Тогава добавяме сока на половината портокал (може да е лимон или друг ароматен цитрусов плод), ядките и и портокаловата кора, която в случая играе ролята на есенция заедно с портокаловия сок и може да бъде замененя с някакъв вид ароматен ликьор. Добавяме по-различна нотка към бонбоните с 2-3 с.л. сладко от дюли, които придават на трюфелите допълнителен вкус. Охладете леко сместта в купа със студена вода.

  • 5

    В правоъгълна тавичка поставете лист домакинско фолио за опаковане и изсипете отгоре охладената смес.

  • 6

    Поставете допълнителен пласт фолио отгоре, за да се предпази сместта от поглъщане на други аромати от фризера. След около 15 мин сместта би трябвало да се е охладила изважда се от тавичката с помощта на фолиото.
    Нарязва на парченца с нож (аз използвам този за пица) с цел по лесно боравене със сместа.

  • 7

    Така нарязаните трюфели могат да се оформят като кръгли бонбони или ако не ни се занимава да останат като правоъгълни. Подготвяме кокосовите стърготини и шоколадовите пръчици в чинийки за овалването на бонбоните.

  • 8

    Готовите бонбони, като лично на нас повече ни допадна с шоколадовите пръчици, но могат да бъдат оваляни и в смлени ядки, какао или просто заляти с разтопен шоколад.

  • 9

    Готовите бонбони аз поставям в кутия или съд и съхранявам в хладилник. При голямо количество предназначено за ежедневието замразявам една част във фризера.

  • 10

    Това е рецептата за любимите ни бонбони. Изглежда пипкава работа, но всъщност аз всичко с охлаждането и овалването отнема до 40 минути максимум, а ако бързам, просто не правя трюфелите на топчета, а ги оставям на правоъгълничета.

Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
gabriela gabrielova
12.02.2013 | 22:50
Много ароматно е сладкото от дюли а и трюфелите ще си ги бива.
7
pepi damjnova
12.02.2013 | 21:42
Добре изглеждат тези трюфели.
6
kalinka kalinkova
11.02.2013 | 23:20
Обожавам трюфели.
5
zvetanka ivanova
11.02.2013 | 21:57
Страхотно предложение е това.
4
Орнела Мути
11.02.2013 | 13:34
мНОГО ОБИЧАМ ДА ХАПВАМ СЛАДКИ .
3
Мирела Денчева
11.02.2013 | 12:54
Отговор на коментар #1 от ана:
Съгласна съм . Доста бройки ще станат .
2
Мирела Денчева
11.02.2013 | 12:54
Изглеждат страхотно :)
1
ана
11.02.2013 | 11:30
Много са вкусни - идеални са за масова почерпка!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бързо телешко чили
    20 мин.
  • Домашни бонбони с фурми и кокос
    30 мин.
  • Хумус от зелен боб
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусната спаначена пита!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D