Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Хранителна мая вместо сирене за вегани

по статията работи: | Прочитания: 5222 3
Дезактивирана мая с полезни свойства
Хранителна мая вместо сирене за вегани
Източник: Wikimedia Commons

Разказвали сме ви за веганството. Веганите са изобретателни хора, които намират заместители на повечето храни, които да са в унисон с начина им на живот.

 

Такъв е случаят и с хранителната мая, която замества сиренето и кашкавала в много ястия. Обикновено се продава на малки жълти люспи.

 

Хранителната мая е дезактивирана, което означава, че не се състои от живи бактерии. Маята се получава чрез култивиране на дрожди в хранителна среда за няколко дни.

 

Основната съставка на средата е глюкоза от захарна тръстика, меласа или цвекло. Когато маята е готова, се дезактивира с топлина. След това се събира, промива, изсушава и опакова.

 

Популярната хлебна мая, която повечето хора използват, е екстракт от живи бактерии. Твърди се, че ако се употребява често, това може да наруши чревния баланс.

 

Точно това е една от причините веганите и вегетарианците да предпочитат да добавят хранителната мая в ястията си. Може да послужи и за подправка.

 

Например, може да замени пармезана в домашната ви пица. Хранителната мая има ниско съдържание на мазнини.

 

Също така е полезна, заради факта, че е добър източник на протеини и витамини, особено тези от групата В-комплекс.

 

Абсолютното никакво съдържание на захар, глутен и мляко пък я правят и добро диетично средство.

 

Понякога в съдържанието на хранителната мая се добавя витамин В-12.

 

Вкусът й наподобява този на сиренето, усеща се и лек аромат на ядки. Върши чудесна работа и като заместител на яйцата в бърканото тофу.

 

Друг много популярен начин за употреба е като топинг на печена царевица. Вариантите са наистина много.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Vasil Kunchev
11.09.2015 | 20:58
Отговор на коментар #2 от Denica Mileva:
Това странното се оказа толкова вкусно, че не мога да спра да го нагъвам..:) Първият ми опит беше с една китайска от био магазин Зоя. Невероятен вкус на пармезан. За поръска на саднвичи с авокадо е незаменима.
2
Denica Mileva
14.08.2013 | 16:49
това е странно
1
Надя
13.08.2013 | 17:51
Нова алтернатива,браво.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бързо телешко чили
    20 мин.
  • Домашни бонбони с фурми и кокос
    30 мин.
  • Хумус от зелен боб
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D