В 100 мл прясно мляко натрошете маята и добавете 1 с.л. захар. Сложете брашно до получаване на рядка каша. Оставете на топло за около 10 минути да шупне.
В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче.
Разбийте яйцата със солта. Добавете млякото с угасената в него сода за хляб и олиото, разбъркайте добре. Изсипете сместа в кладенчето. След което изсипете и кваса (шупналата мая).
Замесва се тесто до появата на мехури по него. След което топката тесто се удря 100 пъти в масата.
Следва оформянето на питата – то е според вашето желание. В случая тестото се разделя на две топки.
Взема се едната топка, разделя се на три по-малки. Разточват се на три кори, големи колкото тавата, в която ще се пече питата. Налагат се една върху друга, като първата и втората се мажат обилно с мазнина и по желание се ръси натрошено сирене между тях. След това се реже като торта на триъгълници, които се навиват на кифлички. Кифличките се нареждат по края на намаслената тава с диаметър 32 см и височина 7 см.
С другата топка се процедира по същия начин в началото. Само че корите нека имат правоъгълна форма. Полученият трислоен правоъгълник се реже по тясната страна на шест или седем ленти. Всяка една от тях се разтяга и увива (усуква) като въже и след това се завързва на възел. Получените възли се редят в кръг в средата на тавата.
Оформената пита се оставя на топло да втаса, до удвояване на обема й.
Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко (по 1ч.ч), и се поръсва със сусама.
Пече се в предварително загрята на 180 С фурна. След 10 минути се намалява на 150 С и се пече до готовност (проба с клечка). Времето за печене е различно и зависи от фурната,но обикновено е от 40 до 60 минути. Ако се налага, питата се покрива с хартия , за да не изгори отгоре, докато се опече напълно.
Готовата пита аз я оставям около 10 минути да постои в тавата. След това я изваждам и слагам върху решетка до пълното й изстиване, покрита с кърпа. По желание за гланц може да се намаже внимателно с четка отгоре с олио или с краве масло.
Поднася се с традиционната българска шарена сол или мед.
Да ви е вкусно и сладко :)